EPA-EFE
Dmitrij Medvedev

Isključenje iz međunarodnog platnog sistema Svift bilo bi „nizak udarac“ i u suštini bi značilo da je Rusiji objavljen rat, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Ruski premijer se osvrnuo na Zakon o suverenom internetu, koji je stupio na snagu u Rusiji, a koji ima zadatak da zaštiti rad ruskog segmenta interneta u slučaju isključivanja Rusije iz globalnog interneta.

Medvedev je istakao da tu zemlju „mogu isključiti sa bilo čega“.

„Taj zakon ima za cilj da ne budemo isključeni sa interneta, ako bi to nekome i palo na um. Kada su počele nesuglasice, na primer, sa Amerikancima, potpuno ozbiljno se razmatralo pitanje da nas isključe iz sistema verifikacije plaćanja. To je ono što se naziva nizak udarac, u stvari, objavljivanje rata. Ipak, govorilo se o tome. Zašto onda ne bi zavrnuli slavinu koja je povezana sa internetom? Nismo sigurni da nas u određenom trenutku neće isključiti sa nečega“, konstatovao je Medvedev, istakavši da se niz funkcija povezanih sa internetom izvršava u SAD.

Jutjub u Rusiji

Ne postoje planovi da se zabrani Jutjub y Rusiji, rekao je Medvedev, odgovarajući na pitanje blogerke Anastasije Mejeve.

„Niko ne planira da zabrani bilo šta, i Jutjub će nastaviti da radi kao i dosad (u Rusiji). Oni koji zarađuju na Jutjubu i dalje će moći da to čine, mada to ne zavisi od vas, već od politike Jutjuba“, istakao je ruski premijer.

Kako je dodao, Jutjub ima striktna pravila o autorskim pravima, kao i ona o poslovnim ugovorima i drugim aspektima komercijalizacije interneta.

Veštačka inteligencija

Medvedev se osvrnuo i na veštačku inteligenciju, rekavši da ona značajno može da olakša život.

„Ne treba se plašiti veštačke inteligencije, ali je obavezno treba kontrolisati“, naglasio je ruski premijer.

Rusija je usvojila Zakon o suverenom internetu, takozvanom „Runetu“, koji je stupio na snagu 1. novembra sa ciljem da se zaštiti održivi rad interneta u slučaju pojavljivanja pretnji za njegovo funkcionisanje iz inostranstva.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime