Tanjug
Dmitrij Medvedev

Vrednosti G7 su vrlo sumnjive, raniji format „velike sedmorke“ nikome nije potreban, izjavio je bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev.

– Koliko puta do sada je već bilo rečeno da nikom nije potrebna ova “osmorka” u ranijem obliku. Svet se promenio i bez Kine, Indije i drugih država ne može se ni o čemu diskutovati – primetio je Medvedev.

On je naglasio da su “vrednosti G7 vrlo sumnjive pored G20 i drugih međunarodnih formata”.

– Ali, ne, nastavljaju da pričaju o Krimu i Ukrajini kao o uslovima preporoda “osmorke”. Iako znaju da je Krim zauvek vraćen Rusiji, a da je rešenje krize na jugoistoku pitanje Ukrajine. Rusija ne želi da se vrati u zastareli format diskusije o međunarodnim pitanjima – napisao je Medvedev na svojoj stranici na Vkontakte.

Ranije je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio da nije moguće dalje proširivanje formata G7 i uključivanje Rusije u tu grupu. Nemačka je odbila predlog američkog predsednika Donalda Trampa da na samit G7, osim Rusije, pozove još tri zemlje – Indiju, Južnu Koreju i Australiju.

Mas je rekao da su odnosi sa Rusijom trenutno teški u mnogim oblastima, ali da je ta zemlja potrebna za rešavanje sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini.

Rusija je iz G7 isključena 2014. godine nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, a Tramp je prošlog meseca sugerisao da bi G7 ponovo mogla biti proširena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here