Medvedev probao srpsko voće u Moskvi – stiže u Beograd na rakiju

Vestionline, Tanjug
0

Srbija je zemlja partner na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi, “Zlatna jesen”, koji je počeo danas, a srpski štand posetio je ruski premijer Dmitri Medvedev.

Do 12. oktobra predstaviće se više od 1.800 izlagača iz 60 ruskih regiona i 15 zemalja sveta, a srpsku delegaciju na sajmu u Moskvi predvodi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nakon otvaranja sajma, Medvedev i Nedimović su obišli srpski štand na kojem je predstavljeno osam srpskih kompanija – Zlatiborac, Karneks, PDM Agro-fruit, Sirmium fruit, Agroeksim, Premier rakija, Agro papuk, Evro kalem.

Nedimović je informisao Medvedeva da izloženo voće iz Srbije pripada bescarinskom režimu koji naša zemlja ima sa Rusijom, dodajući da će krajem oktobra i rakija biti deo bescarinskog režima.

“Ovo je voće iz Srbije koje stiže na vitrine vaših marketa”, rekao je Nedimović Medvedevu tokom obilaska srpskog štanda.

Rusija je značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, obim razmene poljoprivredneo-prehrambenih proizvoda između dve zemlje je u stalnom porastu, a o tome govori i podatak da je ukupana razmena u 2018. veća u odnosu na 2017. za 3,5 odsto.

Nivo izvoza u Rusiju je tokom prošle godine bio približno iste vrednosti kao i 2017, dok je uvoz u 2018. povećan za 18,6 odsto u odnosu na godinu lane.

Najviše izvozimo jabuke, jagode, nektarine, breskve, smrznute višnje, mladi sir i urdu, proizvode od brašna, soju.

A uvozimo cigarete, ekstrate i estencije od duvana, duvan, suncokretovo ulje, stočnu hranu, margarin, duvan za pušenje, mešavine i preparate od ulja i masti, kokošije meso, crni luk.

“Zlatna jesen” je najznačajniji poljoprivredni forum Rusije već više od 20 godina, koji čuva najbolje tradicije sveevropske poljoprivredne izložbe i razvija savremene tehnologije izložbenog poslovanja u oblasti industrijske poljoprivrede.

Ukupna izložbena površina je više od 30.000 kvadratnih metara, a poslednju izložbu je posetilo oko 300.000 ljudi.

Izložba se sastoji od tematskih sekcija – regije Rusije i stranih zemalja, poljoprivredne mašine i poljoprivredna oprema, oprema za uzgoj životinja, veterinarstvo, stočarstvo, oprema za uzgoj biljaka, proizvodnja semena, regionalni festival hrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here