EPA
Dmitrij Medvedev i Si Đinping

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i predsednik partije “Jedinstvena Rusija” Dmitrij Medvedev sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu.

Kineski lider je, posle razgovora, rekao da su rusko-kineski odnosi izdržali test vremena na polju međunarodnih odnosa.

– U poslednjih 10 godina kinesko-ruski odnosi izdržali su test vremena i demonstrirali neprekidan stabilan i zdrav razvoj na visokom nivou – istakao je Đinping.

Pored toga, Medvedev i Si su razmotrili situaciju na postsovjetskom prostoru, uključujući ukrajinsku krizu.

– Nadam se da će strane (u Ukrajini) sačuvati racionalnost, uzdržanost i da će održati sveobuhvatni dijalog – istakao je kineski predsednik.

On je poručio da je Kina uvek definisala svoj stav i politiku, oslanjajući se na činjenice i braneći objektivnu i pravednu poziciju, kao i da je aktivno instistirala na pomirenju i pregovorima.

Medvedev preneo Putinovu poruku

Sekretarijat Medvedeva navodi da je ruski zvaničnik predao Siju poruku predsednika Rusije Vladimira Putina. U poruci se, prema saopštenju, ističe izuzetan nivo dijaloga sa kineskim vlastima, kooperacije, a Putin je takođe izrazio uverenost u razvoj međudržavnih i međupartijskih veza.

Razgovor Medvedeva i Sija je prvi direktan susret dve vladajuće partije Rusije i Kine od početka pandemije koronavirusa, kao i nakon održavanja Kongresa Komunističke partije Kine u oktobru ove godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here