Medvedev: Veoma važna poseta Srbiji

0

 

"Moramo ozbiljno poraditi kako bismo obostranim naporima ne samo ojačali temelje naše saradnje, nego i podstakli bolje otvaranje njenog bogatog potencijala u perspektivi", rekao je Medvedev u intervjuu za "Novosti" od ponedeljka.

 

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Medvedev je istakao da "niko ne sme tvrditi da je kosovsko pitanje rešeno, a da Srbija nije rekla zadnju reč".

 

"Uprkos nastojanjima zaštitnika kosovske nezavisnosti, neće im poći za rukom da je prikažu kao nepovratan proces, da zatvore to pitanje. Smatramo da treba korak po korak dokazivati da alternativa pravnoj samovolji ipak postoji", istakao je ruski predsednik

 

"Rusija učestvuje u rešavanju kosovskog pitanja prema formuli koja je odavno usaglašena sa srpskim kolegama: Beograd izlazi sa inicijativama, a mi ga dosledno podržavamo. S obzirom na komplikovanost problema takav pristup se dokazuje kao efikasan", rekao je Medvedev.

On je kazao da je, "na žalost, u toku poslednje decenije, a koja je postala kritična u istoriji rešavanja problema Kosova, učinjeno puno tragičnih grešaka", od kojih su "neke bile svesno dopuštene kao deo plana za uvođenje u međunarodnu praksu jednostranih rešenja".

 

Ruski predsednik je najavio da u toku predstojećih kontakata u Srbiji očekuje detaljno proučavanje planove realizacije velikih zajedničkih projekata, kojih ima u oblasti energetike, u sferama saobraćaja, kulturno-humanitarne i naučno-tehničke saradnje.

 

"To je prva poseta ruskog predsednika Srbiji nakon što se vratila na međunarodnu arenu u svojstvu samostalne, suverene države. Međutim, ne gradimo naše odnose iz početka. Već imamo izuzetno bogato iskustvo saradnje koje se temelji na vekovnim tradicijama i međusobnim simpatijama naših naroda. Povezuju nas slični ciljevi i uzajamni pragmatični interesi", rekao je Medvedev.

Govoreći o globalnoj geopolitičkoj situaciji i međunarodnim odnosima, Medvedev je rekao da "nastaje potpuno nova geopolitička situacija koju određuju dolazeća multipolarnost, jačanje novih centara ekonomskog rasta i političkog uticaja", da je sve izraženija nezaobilaznost Ujedinjenih nacija i primetno jačanje uloge formata poput G20.

"Nesumnjivo je dobro za međunarodnu bezbednost i saradnju da su naši američki partneri došli do zaključka o neprihvatljivosti dominacije jedne zemlje, o čemu svedoči i govor predsednika (SAD Baraka) Obame u Generalnoj skupštini UN", rekao je ruski predsednik, koji ocenjuje da "danas niko više ne dovodi u pitanje činjenicu da svet prolazi duboku transformaciju".

"Postalo je očigledno da strategija jednostranog delovanja destabilizuje međunarodne prilike, izaziva napetost i utrku naoružanja, komplikuje međudržavne kontradikcije te dovodi do tenzija u međucivilizacijskim odnosima", rekao je Medvedev.

On je ocenio da "prilagođavanje novoj realnosti neće biti brzo", ali da je važno da je američka administracija usmerena prema multilateralnoj diplomatiji i razume potrebu da se oslanja na potencijal UN.

Uloga UN u rešavanju kriznih situacija, oštrih problema i sukoba uopšte se nije smanjila, a poslednjih godina skupilo se, prema rečima ruskog predsednika, dosta dokaza da se problemi ne mogu rešavati delovanjem mimo Povelje UN i Saveta bezbednosti, već, obrnuto, konfliktni prostor se samo proširuje.

"Razume se, promene do kojih dolazi u svetu zahtevaju da se ta svetska Organizacija i njeni organi prilagode novoj stvarnosti", napomenuo je Medvedev dodajući da se u donošenju rešenja koja se odnose na reformu treba se rukovoditi zadatkom očuvanja međudržavne prirode UN-a.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here