Privatna arhiva
Grmeće u Guči: Bogat program Sabora

Sabor trubača, jedno od najpriznatijih svetskih muzičkih manifestacija, zvanično počinje u Guči 8. avgusta, ali kad je reč o organizaciji ovog najvećeg trubačkog nadmetanja u svetu, koje se održava po 59. put, Sabor bi mogao da počne i sutra, jer je u organizacionom smislu sve već “pod konac”!

Milivoje Dolović, predsednik Opštine Lučani i Organizacionog odbora Sabora, istakao je da je novina ovogodišnjeg odmeravanja najboljih trubača, koje će trajati tri dana, što će se ovogodišnji, ali i svi sabori ubuduće, održavati tamo gde je saborovanje i počelo – u porti crkve u Guči!

– Na ovaj način, pored ranije odluke da se u Guča vrati trubačima, Sabor vraćamo korenima jer ne želimo da zaborav prekrije gde je i kako rođena najveća trubačka svetkovina na svetu. Naravno da porta ne može da primi sve ljubitelje trube koji dođu u Guču, pa ćemo, shodno tome, imati i tri dodatne bine. Prva će se nalaziti ispred kulturnog centra, druga će biti postavljena ispred spomenika trubaču i jedna ispred poreske uprave. Na svim binama će biti instalirani LED ekrani gde će se putem lajv striminga program iz porte prenositi istovremeno na preostale tri bine – rekao je za “Vesti” Milivoje Dolović.

I ove godine, prema rečima našeg sagovornika, očekuje se veliki broj posetilaca iz Srbije, ali i iz mnogih drugih zemalja.

– Nažalost, nemoguće je precizno utvrditi tačan broj posetilaca za sve ove godine, ali smo sigurni da je reč o milionima ljudi. Za ovogodišnje uživanje u saborskoj atmosferi i zvuku trube već su se najavili gosti iz Australije, Norveške, Nemačke, Španije, Meksika, Francuske, Holandije, Austrije, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Ubeđen sam da će ovogodišnji Sabor biti jedan od najuspešnijih i najposećenijih dosad, jer smo učinili sve da obezbedimo pristojne uslove za goste, mesta za šatore sa kompletnom infrastrukturom, besplatan parking i besplatan ulaz u Guču – istakao je Milivoje Dolović za “Vesti”.

A, ostalo? Pa ostalo je saborska priča stara već 59 godina – šatre, pivo, karnevalska atmosvera, vruće pečenje, leskovački i ostale vrste roštilja, šećerna vuna, nova prijateljstva od kojih će se neka, kao i dosad, pretvoriti u brak, kao i mnogo, mnogo dobre energije i puno lepih doživljaja.

Program Sabora

– 8. avgust – program počinje uveče koncertima trubačkih orkestara Saše Krstića i Dejana Jevđića, a veče će biti završeno koncertom orkestra “Crvena jabuka”.

– 9. avgust – drugi dan Sabora rezervisan je za koncerte prošlogodišnjih pobednika, ali i za koncert orkestra Bobana i Marka Markovića i Biljane Krstić. Veče će biti završeno ponoćnim koncertom pod nazivom “Sve trube Dragačeva”.

– 10. avgust – treći dan saborovanja je, zapravo, “Dan D” jer će se od 20 sati održati finalno takmičenje seniorskih orkestara koji su se na predtakmičenjima kvalifikovali za nastup u Guči. Potom sledi proglašenje pobednika i dodela nagrada, a na kraju večeri je planiran koncert Big benda Dejana Petrovića.

– 11. avgust – poslednji dan Sabora biće u znaku ovogodišnjih pobednika koji će u 20 sati održati koncert pobednika, posle kojeg sledi koncert orkestra majstora trube Dejana Lazarevića. Čast da spusti saborsku zavesu za ovu godinu pripala je grupi Tropiko bend.

Ministar kao domaćin

Saborski odbor je odlučio da ovogodišnji domaćin 59. sabora trubača u Guči bude Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.