(AP Photo/Juan Karita)
Evo Morales

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard otkrio je u ponedeljak da je Meksiko bivšem bolivijskom predsedniku Evu Moralesu odobrio politički azil nakon njegove ostavke u nedelju.

Meksički ministar pozvao je bolivijsku vladu da omogući Moralesu bezbedan prolazak i da njegov „lični integritet ne bude ugrožen“.

Ebrard je rekao da je Meksiko na zahtev bivšeg predsednika Bolivije odobrio politički azil

– Upravo sam primio poziv predsednika Moralesa. On je odgovorio na naš predlog i zatražio usmeni i formalni politički azil od naše zemlje – saopštio je Ebrard novinarima.

On je dodao da je Ministarstvo spoljnih poslova donelo odluku da pruži politički azil Moralesu iz humanitarnih razloga, uzimajući u obzir vanrednu situaciju u Boliviji gde su mu ugroženi život i integritet.

Ministar je ranije izjavio da je Meksiko spreman da pruži azil Moralesu na teritoriji meksičke ambasade u La Pazu, gde se već nalazi 20 zvaničnika i poslanika.

Evo Morales, prvi domorodac – predsednik Bolivije, podneo je ostavku u nedelju, nakon što ga je na to pozvala vojska posle više nedelja protesta zbog spornih izbora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here