pixabay.com

Meksički zvaničnici potvrdili su da počinju sa raspoređivanjem 6.000 pripadnika Nacionalne garde za pojačanu imigracionu kontrolu na granici između dve države, što je obaveza preuzeta u sklopu sporazuma sa Sjedinjenim Državama prošle nedelje, koji je zaustavio američke pretnje carinama na uvoz iz Meksika.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador i ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard su izjavili da je tim od pet zvaničnika, koji uključuje i generala vojske i direktora zatvora, formiran da sprovede plan imigracije, prenosi AP.

Ebrard je potvrdio da će general Visente Antonio Hernandez Sančez započeti obilazak južne granice kako bi ubrzao raspoređivanje trupa u tom području.

Drugo dodatno raspoređivanje Nacionalne garde Meksika planirano je na granici sa SAD, kako bi obezbeđivala migrante koji su vraćeni u Meksiko dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju na američkim sudovima, navodi agencija.

Američki predsednik Donald Tramp je kazao da deo dogovora sa Meksikom o migrantima tek treba da bude objavljen u potpunosti i to nakon što su meksički zvaničnici otkrili nove detalje sporazuma.

– Najveći deo dogovora sa Meksikom još nije objavljen – napisao je Tramp na Tviteru bez iznošenja dodatnih detalja, preneo je Rojters.

Upitana koje su to druge strane sporazuma za koje javnost još ne zna, portparolka Bele kuće Sara Sanders odbila je da odgovori, rekavši da ne želi da bude ispred Trampa ili meksičkog predsednika Obradora u davanju bilo kakvih saopštenja.

U nedavno objavljenoj zajedničkoj deklaraciji SAD i Meksika navodi se da je Meksiko pristao da primi više migranata koji traže azil u SAD i to onih koji čekaju odluku američkih vlasti o njihovim slučajevima, preneo je Tanjug.

U deklaraciji se navodi i da je Meksiko pristao na povećanje broja pripadnika bezbednosnih snaga koji bi obuzdali ilegalnu imigraciju, uključujući slanje Nacionalne garde na granicu sa SAD i obračunavanje s organizacijama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here