pixabay.com

Meksička vlada zabranila je aktivnosti vezane za ”ajkula turizam”, kako bi zaštitila ajkule u rezervatu prirode Isla Guadalupe, odnosno ostrva Guadalupe.

Vode u okolini ostrva predstavljaju stanište za veliki broj velikih belih ajkula, a među aktivnostima koje su se nudile turistima bile su i ronjenje u kavezu, sportski ribolov, i ”posmatranje ajkula” iz čamaca.

Vlada je kao posebno štetnu aktivnost navela ronjenje u kavezima, pošto uobičajena praksa turističkih agencija koje organizuju ronjenja uključuje postavljanje mamaca u vodu kako bi gostima pružile što uzbudljivije iskustvo, prenosi CNN.

Upotreba dronova je takođe zabranjena, osim u ograničenim i kontrolisanim slučajevima kada se koriste za praćenje aktivnosti i stanja životinja i biljnog sveta u rezervatu.

Kako navodi američka medijska kuća, odluka da se ”ajkula turizam” zabrani pogodiće turističku ekonomiju ostrva, turističke kompanije i firme za čarter letove, od kojih su mnoge sa sedištem u San Dijegu u Kaliforniji.

Pojedine turističke agencije protive se ovakvoj odluci i smatraju da ona neće dugo potrajati.

Tako je kanadska agencija za ronilački turizam Nautilus Dajv Nacionalni park navela na svojoj veb stranici: “Nacionalni park u kojem žive velike bele ajkule na ostrvu Guadalupe biće ponovo otvoren za tursite. Sutra ili za pet godina. Nevladine organizacije željne moći uspele su da dopru do vlade i zatvore park. To neće potrajati”.

Velike bele ajkule smatraju se ranjivom vrstom, što je samo jedan klasifikacijski nivo ispod ugroženosti.

Cilj nacionalnog parka nije zaštita samo belih ajkula, jer delfini, kalifornijski morski lavovi i krznene foke takođe imaju prebivališta u vodama ostrva Guadalupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here