EPA
Na hipodromu Flemington moći će da se okupi 10.000 ljubitelja konjskih trka

Ne tako davno Viktorija se zaključavala nakon što bi se u jednom danu pojavilo desetak novih slučajeva virusa korona.

Međutim, sad kada država koja je najteže pogođena pandemijom beleži rekordne brojeve od blizu 2.000 novozaraženih dnevno, vlasti su donele potpuno neočekivanu odluku da dozvole održavanje masovnih događaja pred velikim brojem posetilaca.

Vlada premijera Danijela Endrjuza najavila je da će na koncertu Sidney Myer Music Bowl u Melburnu, koji je zakazan za 30. oktobar, dozvoliti prisustvo “više hiljada ljudi”. Biće to prvo veliko okupljanje u Viktoriji, koje treba da usledi samo četiri dana nakon što se 26. oktobra pređe na Fazu B otvaranja ove države.

Tačan broj posetilaca naknadno će se utvrditi nakon odobrenja glavnog zdrfavstvenog zvaničnika Viktorije Breta Satona.

I to nije sve… Za 2. novembar je najavljeno održavanje čuvene konjičke trke Melburn kup, uz prisustvo publike na hipodromu. Čak 10.000 potpuno vakcinisanih ljubitelja konjizma moći će da uđe na tribine Flemington trkališta.

Sličan broj posetilaca moći će da prisustvuje i konjskim trkama Ouks Dej i Stejks Dej, koje se održavaju u danina posle Melburn kupa.

Kako je rekao premijer Endrjuz, broj gledalaca na druga dva događaja biće određen u zavisnosti od dostizanja cilja od 80 odsto potpuno vakcinisanih građana. Inače, očekuje se da će Viktorija dostići 70 procenata revakcinisanih imati nekoliko dana pre 26. oktobra, za kada je najavljeno značajnije otvaranje države.

– Bez obzira na to da li ste ljubitelj konjskih trka i idete li na trke ili ne, mislim da će 2. novembar i Melburn kup biti zaista važan dan za svakog stanovnika Viktorije. Tim događajem ćemo poslati poruku ostatku zemlhe i celom svetu da smo ponovo otvoreni – rekao je premijer Endrjuz.

Ministar sporta Martin Pakula je međutim dodao i jedno “ali” na odluku o održavanju Melburn kupa uz prisustvo gledalaca na hipodromu.

– Ako do 2. novembra ne dostignemo željenih 80 odsto starijih od 16 godina koji su primili dve doze vakcine, pravo da prisustvuju Melburn kupu imaće samo građani koji žive u krugu od 25 kilometara od trkališta Flemington – istakao je Pakula.

Pored toga što će morati da budu revakcinisani, svih 10.000 posetilaca ove svetski poznate konjske trke moraće da nose maske za lice, a bioće i podeljeni po razdvojenim zonama na tribinama kako bi se smanjio rizik od eventualnog prenošenja zaraze.

– Ovo će biti proba naše “vakcinisane ekonomije” i u stvari veoma važna stvar koju treba da uradimo. Kao drugo, pandemija traje već duže od 18 meseci i mislim da postoji snažna emocija i zahtev unutar zajednice da počnemo s otvaranjem – rekao je Pakula.

Potvrdu o vakcinaciji svi građani koji su primili dve doze od juče mogu da preuzmu na aplikaciji Service Victoria na svojim mobilnim telefonima. Sertifikat koji dobiju služiće za proveru statusa vakcinacije i prijavljivanje u svim lokalima, radnjama i masovnim događajima.

Sve vakcine dostupne i za starije

U Viktoriji će od sada svi građani preko 12 godina, bez obzira na starosnu dob, moći da se prijave i za Fajzerovu i za Moderninu vakcinu. Savezna vlada je dala garancije vlastima u Viktoriji da neće biti problema sa snabdevanjem, pa je i starijima od 60 godina sada dostupno da prime jednu od dve mRNK vakcine protiv kovida.

Do sada je za starije građane bila dostupna samo Astrazeneka. Ministar zdravlja Martin Foli izjavio je da očekuje da će Viktorija uskoro postati jedna od vodećih jurisdikcija u celom svetu po stopi imunizovanih građana.

Trenutno u ovoj državi ima oko 86 odsto starijih od 16 godina koji su primili bar jednu dozu vakcine, dok je revakcinisano blizu 60 procenata stanovništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here