EPA-EFE/SCOTT

Ljubitelji sporta u Australiji, a pre svega građani Melburna, ni ove godine neće imati privilegiju da uživo gledaju trke Formule 1 i MotoGP šampionata.

Vlada Viktorije otkazala je oba svetska spektakla, koji se već decenijama održavaju u Albert Parku i na Filip Ajlendu. Razlog je, naravno, pandemija i sve posledice koje je korona donela u Australiju.

Obrazlažući odluku, državne vlasti Viktorije nisu propustile priliku da potkače Saveznu vladu i da spor tok programa vakcinacije protiv kovida, kojim upravlja Komonvelt, označe kao ključnog “krivca”. I drugi razlog je uzročno-posledično povezan, a to je prepolovljena kvota na broj putnika koji svake nedelje mogu da dođu u Australiju.

– Ovo je realnost pandemije – rekao je ministar sporta Viktorije Martin Pakula i naglasio da se “ne možemo vratiti u normalne tokove dok ne budemo imali mnogo veću stopu vakcinacije”.

Pakula je dodao da će Vlada Viktorije odmah početi da radi na planiranju ovih događaja u 2022. godini.

– Jedva čekamo da budemo u prilici da poželimo dobrodošlicu najboljim vozačima i motociklistima sveta na našim stazama u Albert Parku i na Filip Ajlendu – kazao je ministar.
Trkom u Melburnu se svakog marta tradicionalno otvara sezone Formule 1 . Prvi put trka je otkazana prošle godine, na početku pandemije, kada su uoči prvih treninga otkriveni slučajevi korone među članovima pojedinih timova. Zbog celokupne situacije postignut je dogovor s čelnicima takmičenja da se 2021. Velika nagrada Australije umesto u martu vozi u novembru. Ni to se međutim neće dogoditi.

– Na odluku je uticao zahtev Formule 1 i MotoGP da najkasnije ove sedmice damo garancije da će se trke održati. To je njihovo legitimno pravo i nemam problem s tim, jer obe organizacije žele da imaju potvrdu kako bi mogle da planiraju i da znaju za moguće nepredviđene scenarije. Imajući u vidu vrlo nisku stopu vakcinacije u Australiji i odluku Nacionalnog kabineta da smanji broj putnika iz inostranstva, mi nismo mogli da im damo garancije koje su tražili – istakao je Pakula.

Inače, upravo je Vlada Viktorije na čelu s premijerom Danijelom Endrjuzom, a zajedno sa Vladom Kvinslenda, bila među zagovornicima smanjivanja broja dolazaka u zemlju dok se ne postignu određeni dometi vakcinacije.

Pakula je rekao da su čelnici F1 i MotoGP takođe tražili pojašnjenje kakav će biti karantin za takmičare i njihove timove po dolasku u Melburn. On je dodao i da bi ekonomska korist od ovih trka bila značajno umanjena zbog nemogućnosti dolaska publike iz inostranstva, a možda čak i iz drugih država i teritorija Australije.

Novi udarac za turizam

Odluka vlade o otkazivanju događaja od svetske reputacije izazvala je ogorčenje organizacija domaće poslovne, turističke i sportske industrije. Mnogi smatraju da će ovakve odluke imati nesagledive posledice i da bi mogle da ugroze status Melburna kao sportske prestonice Australije.
– Ovo je vrlo tužan dan. Sektor turizma u Viktoriji i u celoj Australiji trpi udarac za udarcem – izjavila je Feliša Marjani, izvršna direktorka Turističkog saveta Viktorije.

Opasnost od gubitka trka

Direktor viktorijskog ogranka Australijske industrijske grupe Tim Pajper smatra da gubitak može da bude izuzetno veliki, jer bi Melburn posle ovih otkazivanja lako mogao da ostane bez obe gran pri trke. Viktorija ima ugovor s Formulom 1 do 2025, a sa MotoGP godinu dana duže.
– Želimo da produžimo ugovore i radićemo na tome. U svetu je malo tako lepih staza koje su pritom i omiljene među vozačima kao što je to Albert Park – lakonski je konstatovao ministar Pakula.

I tenis pod znakom pitanja

Odluka o otkazivanju trka mogla bi da ima direktan uticaj u na održavanje narednog Australijen Opena. Takođe, kako se može čuti, najbolji svetski teniseri nisu voljni da ponovo idu 14 dana u karantin i da treniraju u hotelskim sobama. Međutim, ministar Pakula uverava da nema prostora za strepnju i najavljuje da će se teniski grend slem, kao i trke F1 i MotoGP održati u 2022. godini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here