EPA/Giuseppe Lami
Đorđa Meloni

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da bi Evropska unija trebalo da bude oprezna kada je reč o ublažavanju njenih pravila o državnoj pomoći preduzećima.

Ona je, nakon sastanka s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom navela da cilj treba da bude podrška preduzećima, kako bi bili izbegnuti rizici slabljenja jedinstvenog tržišta, preneo je Rojters.

Evropska unija u decembru je saopštila da će prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći kako bi sprečila povlačenje investicija izazvano američkim Zakonom o smanjenju inflacije od 430 milijardi dolara, a što bi moglo, kako se navodi, staviti u nepovoljan položaj evropske kompanije.

U nacrtu zaključaka za sastanak lidera EU, zakazanog za 9. i 10. februar, navodi se da će blok podržati nova sredstva za zelenu industriju kao protivtežu subvencijama u SAD i Kini, kao i fleksibilniju upotrebu postojećih fondova i labavija pravila o državnoj pomoći.

Meloni, koja je na čelu najdesničarske vlade Italije od Drugog svetskog rata, dodala je da bi EU trebalo da ima hrabrosti da stvori suvereni investicioni fond, dodajući da postizanje sporazuma između svih 27 država članica neće biti lako.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here