EPA/Boris Pejović
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Od izborne noći 30. avgusta prošle godine premijer i nosilac liste Koalicije za budućnost Crne Gore na parlamentarnim izborima Zdravko Krivokapić pokazao je autonomnost u odnosu na Demokratski front.

To potvrđuje politički analitičar i bivši poslanik Srđan Perić, komentarišući percepciju dela javnosti da je došlo do približavanja premijera i Demokrata na lokalnim izborima u Nikšiću.

Perić pojašnjava da je pored institucionalnih sastanaka – koji su, kaže, prirodni, bilo i dodatnih susreta koji su snažili tu tezu.

– Na početku je izgledalo da subjekt koji je u koaliciji sa Demokratama u Nikšiću ima veze sa NVO u kojoj je bio premijer, međutim od toga su se ogradili i premijer i ta organizacija na državnom nivou. Tako da de facto nemate povezanost, ali se na simboličkoj ravni šalju signali suprotnog karaktera. Sa druge strane, premijer ima tešnju saradnju sa drugim političkim subjektom na državnom nivou, koji ima svog predstavnika u Vladi. Može se i tako kalkulisati u politici, ko zna – možda i biti uspešan, ali po pravilu su najbolje jednostavne i lako razumljive postavke – kazao je Perić.

Krivokapić je iz Demokratskog fronta, posebno tokom formiranja nove Vlade, optuživan za bliskost sa GP URA i njenim liderom vicepremijerom Dritanom Abazovićem. Aktivnosti u poslednja dva meseca, nakon raspisivanja lokalnih izbora u Nikšiću, ukazuju da je premijer pojačao saradnju sa Demokratama, sa kojima neki njegovi saradnici koaliraju u izbornoj trci.

Krajem februara, u jeku kampanje za lokalne izbore, vladika MCP Joanikije primio je premijera i predsednika Skupštine Aleksu Bečića prilikom njihove posete Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Na pitanja kako komentarišu navode da se premijer ogradio od politike DF-a i priklonio Demokratama i smatraju li da je to u redu s obzirom na to da je na mesto premijera došao sa liste koalicije “Za budućnost Crne Gore”, iz Demokrata su odgovorili da se premijer nije priklonio nijednoj partiji, već vrednostima za koje se određeni subjekti zalažu.

– Premijer Krivokapić je bio nosilac liste ZBCG, a sada časno obavlja svoj posao, što znači da ni u jednom trenutku ne promoviše politiku ni Demokrata, niti bilo kog pojedinca u Demokratama. Utisak da to čini moguće da je posledica činjenice da premijer ne promoviše ni politiku partija čiji je nosilac bio, ali i to je posledica nerazumijevanja nastalog usled dugog trajanja nepraktikovanja ustavnog ponašanja od strane prethodnih premijera i prethodnih vlada – odgovoreno je iz Demokrata.

Krajem januara Krivokapić je kazao da bi bio član Demohrišćanske stranke, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je njegova savetnica Gordana Radović na čelu političkog pokreta “Ne damo Nikšić”. On je tada istakao da ne vidi ništa sporno da nečiji savetnik bude u partiji.

I na sponzorisanom tekstu Demokrata povodom predstojećih lokalnih izbora u Nikšiću, na glavnoj fotografiji su Krivokapić i Bečić.

Na pitanje da li premijerove aktivnosti mogu da štete Vladi ili Demokratama, Srđan Perić ističe da se radi o političkom ponašanju koji karakteriše konfuzija i protivrečne izjave i postupci. To u politici, objašnjava, teško da može pomoći.

Iz Vlade Crne Gore nisu odgovorili na pitanja da li su tačni navodi da se premijer priklonio Demokratama i da li takvo vođenje politike može da našteti Vladi.

Nosilac liste “Za budućnost Nikšića Marko Kovačević” je kazao da se Krivokapić već ogradio od navoda da stoji iza bilo koje partije i koalicije koja učestvuje na izborima 14. marta u Nikšiću.

1 COMMENT

  1. Поштен човек ради јасно и једноставно, на транспарентан начин, народ не воли филозофе који стално нешто муљају иза сцене. Ова формула је једноставна и добитна на дужи рок.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here