EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Zahtev zemalja Kvinte da Kosovo sprovede odluku Ustavnog suda i vrati 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, govori da se menja stav zapadnih saveznika prištinskih vlasti i da ubuduće neće moći da se ponašaju na način na koji su do sada mislili da mogu, rekao je bivši diplomata Zoran Milivojević.

– To je dosta važno, i to jeste test. Vidimo da na terenu ekstremisti i dalje odbijaju da to izvrše. Ali, to nije test vezan samo za Dečane, već i test kako će se u narednom periodu taj deo međunarodne zajednice ponašati. To je vezano i za stav prema pregovorima, i za stav uopšte prema ponašanju prištinskih vlasti. Ista je stvar vezana je i za nastavak pregovora. Vidimo sa kojih pozicija se tamo nastupa. To su ekstremne pozicije koje ne daju šansu nikakvom razgovoru, a još manje nekim rešenjima – rekao je Milivojević.

On je naveo da zahtev zemalja Kvinte ukazuje i na činjenicu da se da se uvažavaju i neki srpski argumenti.

– Da tu postoji srpska kulturna baština. Da ona nije sporna, da je međunarodno verifikovana. Da je manastir Dečani itekako deo te baštine i da je deo Unesko sistema zaštite – rekao je Milivojević.

Zemlje Kvinte pozvale su na poštovanje odluke Ustavnog suda u vezi sa vraćanjem 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani. Šefovi misija zemalja Kvinte (Sjedinjene Države, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija) u sredu 19. maja su kroz zajedničku izjavu saopštili da će poštovanje odluke Ustavnog suda o vraćanju manastirske zemlje biti jedan od najvažnijih ispita nove kosovske izvršne vlasti u sprovođenju reformi i poštovanju vladavine zakona.

Ni punih pet godina od odluke Ustavnog suda Kosova da se prizna vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, ta odluka nije sprovdena.

Vlada Kosova još nije komentarisala zahtev ambasadora zemalja Kvinte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here