Tanjug
Savremena železnica: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posetu EU u Briselu, gde se sastao prvo sa predsednicim Evropske komisije (EK) Ursulom fon de Lajen. U sedištu EK u zgradi Berlamon teme su bile ubrzanje reformi i evropskih integracija Srbije, ali je uoči razgovora Vučić najavio da će sa Fon der Lajen razgovarati i o realizaciji najvećeg infrastrukturnog projekta do sada, koji bi trebalo da bude urađen uz pomoć EU i promeni Srbijiu.

– Sa EU su započeti razgovori o veoma velikim infrastrukturnim projektima koji će potpuno promeniti Srbiju. Ne mogu da sakrijem uzbuđenje zbog te veoma važne teme koju razmatramo sa evropskim zvaničnicima u Briselu. Već smo počeli određene razgovore sa evropskom delegacijom i EK, i ako Ursula fon der Lajen bude odoborila, reći ću vam sutra da smo ugovorili s Evropljanima jedan od najvećih infrastrukturnih projekata ikada za Srbiju – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija bukvalno neće biti ista zemlja, te da je “reč o infrastrukturnim projektima, najvećim koji mogu da se zamisle.” On je dodao da bi tako uz podršku EU za već za tri do četiri godine Srbija bila zemlja koja ne bi ličila na onu od pre decenije.

– To će biti fantastična vest, ne samo za Beograd, već i za jug i centralnu Srbiju i Pomoravlje – naglasio je Vučić.

Potvrda iz EK

Ubrzo nakon sastanka Ursula fon der Lajen objavila je na Tviteru da se, između ostalog, razgovaralo o ekonomskom oporavku (od posledica krize izazvane pandemijom korona virusa), ali i o “onbovi pruge od Beograda do Severne Makedonije, koju je EK spremna da podrži”, te je postalo očito da se očekivanja predsednika Srbije ispunjavaju.

Aleksandar Vučić sastao se i s komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejiem. Osim ubrzanja evropskog puta Srbije, i u ovde se razgovaralo o infrastrukturnim projektima u Srbiji i regionu.

Devet milijardi za region

Oliver Varheji je najavio da je EK spremna da radi na ubrzanju evropskog puta Srbije. On je izneo ocenu da su i vlasti u Beogradu spremne da rade naporno na bržem kretanju zemlje ka članstvu u EU.

Varheji je instistirao i na važnosti realizacije evropskog Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, vrednog devet milijardi evra, kojim bi se podržali infrastrukturni i drugi razvojni projekti u Srbiji i regionu. Istovremeno, Varheji je nekoliko puta pohvalio Srbiju za odlične rezulatate u kampanji imunizacije stanovništva protiv korona virusa, ali i za pomoć u vakcinama koju je Beograd pružio drugim zemljama regiona.

Sa Boreljom u četiri oka

Aleksandar Vučić sastao se i sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom u četiri oka, a zatim i na radnom ručku koji je priređen u čast visoke delegacije iz Beograda. Predsednik se sastao i sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, a potom večerao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Ekonomija na prvom mestu

Predsednik Aleksandar Vučić uveren je da će uslediti ubrzanje evropskog puta Srbije. On je dodao da očekuje međuvladinu konferenciju krajem juna i priznanje za napredak Srbije.

– Srbiji ide dobro, korača jakim snažnim korakom među najbrižima u Evropi. S jedne strane su vrednosti, a s druge pragmatična politika očuvanja veza sa svim prijateljima. Ali najvažnije je ekonomija, i samo ekonomija – zaključio je Vučić.

Ljudi, vakcinišite se

Vučić je i iz Brisela apelovao na naše ljude da se vakcinišu.

– Drugi se tuku oko vakcina, a mi imamo sve četiri. Ljudi, molim vas, hajde da se vakcinišemo. Od utorka ću svaki dan da idem po gradovima u Srbiji i molim naše ljude da se vakcinišu – rekao je Vučić.

Predsednik je najavio i da za nekoliko dana počinju radovi na izgradnji već treće specijalizovane bolnice u Novom Sadu, posle onih u Batajnici i Kruševcu.

– Sledi i drugi deo obnove Kliničkog centra Vojvodine. Otvaramo deo obilaznice oko Beograda, od Orlovače ka Ostružnici. Prvog maja počinjemo gradnju Fruškogorskog koridora. To su stvari koje me zanimaju – rekao je Vučić.

Politički i ekonomski lider Balkana

Tokom posete Aleksandra Vučića Briselu oglasio se američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri. On je rekao da je Srbija evropska zemlja geografski i istorijski, ali i po tome što građani Srbije snažno podržavaju evropske vrednosti kao što su tolerancija, sloboda, zaštita prirode, vladavina prava i inovacije. Međutim, Godfri smatra da evropski put koče mnogi u srpskom društvu koji nisu sasvim ubeđeni da je evropski put u nacionalnom interesu Srbije.

– Amerika teži da članice EU postanu sve zemlje koje dele njene vrednosti. Alternativa tome su stalne podele koje Evropu i Balkan čine slabijim, siromašnijim i manje stabilnim – rekao je Godfri i istakao da je

Srbija očito politički i ekonomski lider na Balkanu i igra presudnu ulogu u održavanju regionalne bezbednosti i stabilnosti i saradnje.