Arhiva TO Niš

Stara izreka “Merak nema cenu” najbolje oslikava vreli, južnjački temperament Nišlija kada je provod u pitanju. Oni su uvek spremni da dočekaju zoru ako ih ponesu dobra muzika i atmosfera. I ne pitaju koliko košta, jer “uživanje nema cenu”. Zato vam se u Nišu lako može dogoditi da odete na kafu, a završite na ručku u kafani ili da odete na ručak, pa ga spojite sa večerom. I provešćete se fenomenalno! Osim provoda, grad burne istorije, spomenika koji su ostali iza toga i dramatičnih priča koje ih prate, ima još mnogo toga da ponudi. Obilazak niških znamenitosti predstavlja svojevrsnu šetnju kroz istorijski razvoj Evrope.

– Saznaćete da je “prvi hrišćanski car”, rimski imperator Konstantin Veliki rođen u Naissusu, današnjem Nišu (krajem III veka), a šetajući Niškom tvrđavom saznaćete priču o tom rimskom gradu. Čućete priču o heroju Stevanu Sinđeliću koji je u Prvom srpskom ustanku branio srpsku čast od Osmanlija na obližnjem brdu Čegar (1809.). Obilazeći Ćele kulu, jedinstvenu kulu od ljudskih lobanja, imaćete priliku da vidite kako je izgledala odmazda nakon pomenute pobune Srba – nabrajaju samo deo ponude u TO Niš.

Jedan od ponosa Niša je Medijana, ostaci carske rezidencije iz IV veka. Trenutno je zatvorena zbog izrade zaštitne kupole, koja će pokrivati više od 1.000 kvadrata vrednih podnih mozaika, o čemu su “Vesti” nedavno pisale. Podizane u različitim epohama i pod različitim uticajima, crkve i manastiri u okolini Niša čuvaju vredno duhovno blago pravoslavlja. U krugu od 15 kilometara možete posetiti Jelašničku i Sićevačku klisuru, prelepu Suvu planinu sa fantastičnim uzvišenjima, kao i Nišku Banju i njene lekovite izvore tople vode. Ono što će vas potpuno osvojiti su gostoprimljivost, druželjubivost, ležerna atmosfera i osećaj “kao kod kuće” što, kako kažu mnogi turisti, nedostaje ljudima sa Zapada. Iza ljubaznosti, po svim turističkim anketama, na drugom mestu je niška hrana.

Kula od lobanja

Niš ima jedinstven spomenik na svetu, Ćele kulu koju su osmanlijski vojnici sagradili od lobanja srpskih ustanika nakon bitke za oslobođenje Niša 1809. U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje i danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost. Ovaj muzej godišnje poseti više od 50.000 turista,a mnogi sajtovi stavili su ga  prvih pet mesta na svetu kada su u pitanju lokaliteti tzv. “mračnog turizma”.

Mesta za avanture (dve Fotke: jelasnicka klisura ili suva planina + free climbing)
Paraglajding iznad Niške Banje, free climbing u Jelašničkoj klisuri, pešačke ture u Sićevačkoj klisuri, planinarenje na Suvoj planini, biciklističke ture, jahanje, jeep safari…samo su deo ponude izleta i aktivnosti u prirodi u okolini Niša.

Roštilj i burek 

Mnogi turisti “zaljube” se u pikantnu hranu niških kafana. Osim roštilja, preporučuju njihov burek, čiji recept je 1498. u Niš doneo carigradski pekar Mehmed Oglu.

Ostaci mučilišta 

Mračni deo istorije verno oslikava memorijalni muzej “12. februar” nekadašnji Koncentracioni logor kao i spomenik na Bubnju posvećen žrtvama ovog strašnog perioda.

Praistorija u malom 

U Arheološkoj sali Narodnog muzeja možete pogledati brojne eksponate i remek dela antičkih vajara i skulptura, koji će vam slikovito predstaviti deo civilizacijskog razvoja grada Niša od neolita do srednjeg veka.

Spomenik junacima 

Nakon boja na Čegru, koji je vojvoda Sinđelić okončao pucanjem u burad baruta,  tamo je ležalo 16.000 mrtvih Turaka, ali i 4.000 Srba. U čast palim srpskim junacima, podignut je spomenik na brdu kod sela Kamenica nadomak Niša.  

Jedini na svetu

U Niškoj tvrđavi se već 20 godina svakog avgusta održava “Nišvil”, jedan od najvećih džez festivala u jugoistočnoj Evropi, jedini koji promoviše i spaja američku muziku i melodije Balkana. Prema procenama, glavni program svake večeri prati oko 20.000 posetilaca dok besplatne, prateće programe vidi 120.000 ljudi. 

Rodni grad imperatora 

jedan od najvećih evropskih državnika i jedna od najuticajnih ličnosti svetske istorije, koja je vezana za Niš je rimski car Konstantin Veliki, koji je rođen Naissusu između 272. i 288. godine. Nakon što je postao car celog Rimskog carstva on je svoj grad bogato ukrasio, a raskoš antičkog Naissusa danas se može videti i osetiti u niškim muzejima i turističkim lokalitetima

Kako stići

Koordinate: 43°19’29″SGŠ, 21°54’11″IGD
Avionom direktno do Niša (aerodrom “Konstantin Veliki”)
Horgoš – Niš 436 km (autoputem E-75 preko Beograda)
Niš – Beograd 237km 
Niš – Kamenica 8 km/Jelašnička klisura 15 km /Sićevačka klisura 14 km/Suva planina 17 km/Svrljiške planine oko 30 km

 

2 COMMENTS

  1. Odličan uvod za prijatan i ugodan boravak gostiju u Nišu. TON sjajno prezentuje vrednosti grada , a moja topla preporuka bi bila i ime doktora Lazića da se nađe u turističkom vodiču. Ime takve legende sigurno će privući pažnju turista. Zato toplo preporučujem da se obavezno pomene ime dr Miodraga Lazića, koji je jedan od značajnih građana grada Niša. Zahvaljujem na pažnji .

  2. Zivim u Nemackoj tamo ima puno Turaka Nemci ih nevole i dodjemi jedna Familija iz Nemacke u posetu nanodmor Pravi Nemci ja ih odvedem U Cele kulu kad oni Videli kazu Jao sada imamo jos veci razlog da ih nevolimo i pricali jos 3 meseca to u Nemackoj svojim Prijateljima ovi se Grozili od Tih Dogadjaja u Cele Kuli

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here