Meril Strip postala akademik

0

Meril Strip – oskarovka i akademik

Ovaj elitni klub okuplja znamenite ličnosti poput književnice i dobitnice Nobelove nagrade Toni Morison, pozorišnog kompozitora Stivena Sondhajma i pop umetnika Džaspera Džonsa.

Vlasnica dva Oskara, sedam Zlatnih globusa i nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta rekla je da je zatečena ovom vešću.

"Moram da priznam da sam bila zapanjena, a kada su mi poslali spisak članova akademije briznula sam u plač", izjavila je zvezda brojnih filmova, među kojima su "Sofijin izbor", "Kramer protiv Kramera", "Đavo nosi Pradu" i "Džuli i Džulija".

Akademija je saopštila da su Meril Strip i dirigent Džejms Levin izabrani u okviru posebne kategorije, ustanovljene 1983. godine za "istaknute američke umetnike čije delovanje izlazi iz tradicionalnih okvira", prenela je agencija AP.

U kategoriji počasnih stranih umetnika ove godine imenovana su dva arhitekta, Japanac Fumihiko Maki i Portugalac Alvaro Siza.

Među članovima Akademije iz sveta filma su reditelji Vudi Alen (s kojim je Meril Strip snimila film "Menhetn") i Martin Skorseze.

Meril Strip je prvi član ove renomirane institucije koji je izabran isključivo zbog glume.
Novi članovi biće zvanično primljeni na svečanosti idućeg meseca u prostorijama Akademije na Menhetnu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here