EPA/Armando Babani

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je EU da preuzme više odgovornosti za dešavanja u svetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa SAD drugačiji nego što bi EU želela, posebno po pitanju životne sredine.

– Trebalo bi da učinimo napor i da se izborimo sa ovim vanrednim izazovom koji je nametnula pandemija koronavirusa. Međutim, ja želim i više od toga, želim da EU, posebno u vreme krize, pokaže svetsku solidarnost i preuzme više odgovornosti – rekla je juče Merkelova tokom svog govora u fondaciji Konrad Adenauer, preneo je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na AFP.

Iako je Merkelova najavila svoj odlazak sa funkcije 2021. godine, u sredu je u Fondaciji predočila glavne smernice onoga što će EU raditi do kraja ove godine.

Ona je upozorila da će pandemija doprineti da se sukobi i postojeći problemi u svetu intenziviraju, a to će biti izazov za spoljnu i bezbednosnu politiku EU.

– To je razlog više da stanemo u odbranu vrednosti koje negujemo u EU, a to su solidarnost, demokratija, sloboda i zaštita dostojanstva svakog ljudskog bića – rekla je ona.

Angela Merkel je ocenila da EU može da izađe iz sadašnje krize snažnija i naglasila da su SAD najvažniji partner Evrope, ali da je to partnerstvo drugačije zbog pristupa problemu očuvanja životne sredine.

Ona je ukazala da EU ima „strateški interes“ da sarađuje sa Kinom uprkos nesuglasicama oko Hongkonga, gde bi, prema njenim rečima princip „jedna zemlja dva sistema“ trebalo da se održi.

Nemačka kancelarka je podsetila da Nemačka od 1. jula preuzima rotirajuće predsedavanje Savetom Evrope, kada će se, kako je najavila SE baviti i odnosima sa Rusijom.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime