Merkel: Naša kuća gori i mi ne možemo da ćutimo

Vestionline, Tanjug
Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da lideri G7 „ne mogu da ostanu nemi“ pred požarima u šumama brazilske Amazonije i da će apelovati da se učini sve kako bi se vatrena stihija zaustavila.

Ona je u svojoj ovonedeljnoj video-poruci rekla da Nemačka podržava poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da se na samitu G7 koji danas počinje u Bijaricu, razgovara o požarima u Amazoniji.

– Emanuel Makron je u pravu – naša kuća gori i mi ne možemo da ćutimo – rekla je Merkelova.

Ona je dodala da su lideri „potreseni“ požarima koji haraju Amazonijom i da će razgovarati o tome kako mogu da pomognu, kao i da će poslati jasan poziv da se sve mora učiniti kako bi se zaustavili požari u prašumi ua koju se kaže da predstavlja pluća planete.

Angela Mierkel nije direktno govorila o političkim i trgovinskim nesuglasicama, ali je rekla da je uvek bolje razgovarati „jedni sa drugima nego jedni o drugima“, a da je G7 odlična prilika za to.

I dok su juče Francuska i Irska zapretile da će blokirati trgovinski sporazum EU i južznoameričkog bloka Merkosur kojem pored Brazila pripadaju i Argentina, Urugvaj i Paragvaj, nemačka vlada danas je saopštila da to neće pomoći u smanjenju uništenja šuma u Brazilu, prenosi AP.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime