pixabay.com

Nemačka početkom iduće godine donosi nov zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika izvan Europske unije, najavila je nemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na “očajničku” potrebu privrede za radnicima.

Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mesta.

U ekonomski najjačoj članici EU-a radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije. “Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU”, rekla je kancelarka.

“Bez dovoljno stručnjaka ni jedna privreda ne može da preživi”, upozorila je u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu, prenosi Hina.

Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

“Mi trenutno imamo brojne obrtnike i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom”, istakla je Merkel.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima izvan EU-a da dođu i ostanu da žive u Nemačkoj.

1 COMMENT

  1. Немачка вапи за академски образованим Србима да раде по ресторанима. То је једна од задњих швапских \”индустриских\” грана где радници не добијају отказе.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here