EPA
Mihail Gorbačov i Angela Merkel

Nemački političari reagovali su danas na vest o smrti Mihaila Gorbačova uz reči zahvalnosti za njegov doprinos nemačkom ujedinjenju.

– Nemačka ostaje zahvalna njegovom odlučujućem doprinosu nemačkom ujedinjenju, i poštuje njegovu hrabrost zbog demokratskog otvaranja i približavanja istoka i zapada. Ostaće upamćen po svojoj velikoj viziji zajedničke i miroljubive Evrope – istakao je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Ukazao je da je Gorbačov poslednjih godina patio što se njegov san nije obistinio.

– Danas je taj san u ruševinama, razrušen brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu – podvukao je Štajnmajer.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, najemotivnije se oprostola, i istakla da je Gorbačov bio “jedinstveni svetski političar”. Saopštila je da je primila vest o njegovoj smrti sa velikom tugom.

“Gorbačov je pisao svetsku istoriju. On je pokazao kako pojedini državnici mogu promeniti svet na bolje”, naglasila je Merkel.

“Bez Gorbačovljeve hrabrosti za glasnošću i perestrojkom, to jest otvorenošću i reformama, ne bi bila moguća mirna revolucija u DDR-u. I danas mogu još da osetim strah koji sam imala zajedno sa sunarodnicima u DDR-u 1989. godine da li će ponovo, kao i 1953. tenkovi izaći na ulice kada smo uzvikivali ‘mi smo narod’ i kasnije ‘mi smo jedan narod’. Tada, međutim, nije bilo tenkova, nisu ispaljeni hici. Umesto toga Gorbačov je rukovodstvu DDR-a poručio ‘ko kasni, njega kažnjava život'”, napisala je ona.

Gorbačov se nije suprostavljao, kaže, zahtevu građana za slobodom u DDR-u.

“Štaviše, on je dozvolio da ponovo ujedinjena Nemačka postane članica NATO. Gorbačov je moj život u osnovi promenio. I to neću nikada zaboraviti”, podvukla je Merkelova.

1 COMMENT

  1. Bogami……izmanio je i nas, i to u najopasnijem smeru mogucem! Jos uvek ne znamo kako ce se taj pravac zavrsiti. Sve je dozvolio zapadu, to se vidi cak i iz njihovih danasnjih hvalospeva. Sve ono sto nicim nisu zasluzili . Naprotiv, nemcima je trebalo zabraniti ujedinjenje na sledecih 1000 godina, za zlocin koji se zove drugi svetski rat! Pa se oni ne bi danas ovako ponasali i drzali lekcije svima o demokratiji i ljudskim pravima. Jedva su docekali momenat da se svete Rusima sto su ih do nogu potukli, i da celu pricu izvrnu naopacke……fol….Rusi su pokvarili prijateljstvo…….a eto, oni su bas hteli da budu drugari…….price za decu u jaslicama. I sasvim je razumljivo da im je Gorbacov najveci prijatelj, dozvolio je ono sto im ni mama ni tata ne bi dozvolili. Sto nisu sanjali ni u najludjim snovima. I bas zato sad imamo ono sto imamo, svi znamo sta, samo ne znamo kraj, i nadamo se da ce istina pobediti prvi put u ustoriji!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here