Tanjug/AP
Angela Merkel

Nove mere za suzbijanje pandemije koje su uvedene u Nemačkoj biće na snazi najmanje do početka januara, očekuje Angela Merkel.

Šef njenog kabineta prethodno je izjavio: „Pred nama su teški zimski meseci, sve do marta“.

– Bez ikakve sumnje predstoje nam teški meseci – rekla je nemačka kancelarka u četvrtak u Bundestagu. U ovom trenutku nije moguće popuštanje mera – „to bi bilo neodgovorno“.

Angela Merkel je naglasila da su ograničenja koja su na snazi od 2. novembra, a sada su produžena do 20. decembra, sprečila najgore – preopterećenje zdravstvenog sistema.

– To je početni uspeh, ali još uvek nije održivi uspeh – rekla je nemačka kacelarka. Još uvek nije postignut „hitno potreban preokret“.

Cilj bi i dalje morao da bude postizanje da broj zaraženih na 100.000 stanovnika za sedam dana bude ispod 50. A od toga smo poprilično daleko, rekla je Angela Merkel.

„Mere bi morale da se sprovedu“

Kancelarka je pred poslanicima u parlamentu branila odluke koje su donesene zajedno sa pokrajinskim premijerima. Te mere bi „morale da se sprovedu“, rekla je Merkel. Pre svega bi trebalo da se usvoje dodatna ograničenja, prvenstveno u više od 60 okruga i gradova sa sedmodnevnom incidencom od 200 infekcija na 100.000 stanovnika.

Institut Robert Koh je ovog četvrtka saopštio da je zabeležio 22.268 novih infekcija, dakle slično kao i pre nedelju dana – kao i 389 novih smrtnih slučajeva. Sedmodnevna incidenca je u sredu bila 139,6.

Zabraniti skijanje?

Merkel je najavila da će vlada u Berlinu pokušati da na nivou Evropske unije izdejstvuje zabranu zimskih odmora u alpskim skijalištima do 10. januara. Ali, zbog stava Austrije to će biti teško.

Što se tiče zatvaranja ugostiteljskih objekata, kancelarka je ukazala da određene privredne grane podnose veliki teret pandemije kako bi društvo u celini moglo da funkcioniše: sa otvorenim obdaništima, školama i preduzećima.

Zbog toga je jasno da te privredne grane moraju i dalje da se podržava. S obzirom na to da je donesena odluka da prodavnice ostanu otvorene, Merkel je upozorila da maske ne mogu da pruže stoprocentnu zaštitu od zaraze u prenatrpanim prodavnicama.

Nema opuštanja do proleća

Prema rečima šefa kancelarkinog ureda Helgea Brauna (CDU), građani Nemačke bi s merama za suzbijanje pandemije morali da računaju do marta. „Pred nama su teški zimski meseci, sve do marta“, rekao je on u emisiji „Dobro jutro Nemačka“ na RTL.

Nakon marta će verovatno više ljudi biti vakcinisano, a s dolaskom proleća biće jednostavnije da se broj infekcija održava na niskom nivou. Do tada bi, prema Braunu, svi morali da se uzdržavaju u svom svakodnevnom životu. „Ovo će nas pratiti u januaru, februaru i martu, a po potrebi će biti i dodatnih ograničenja, ako naše lično uzdržavanje ne bude bilo dovoljno“, rekao je šef ureda kancelarke.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime