Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se mora smanjiti broj prenosa virusa u Nemačkoj u narednih nekoliko nedelja, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva koronavirusa koji će biti otporni na vakcine.

Merkel je najavila da se mora uvesti noćni policijski čas u svim delovima Nemačke sa visokim brojem novih slučajeva Covid-19.

– Ušli smo u najopasniju fazu pandemije. U narednih nekoliko nedelja će se razjasniti da li možemo predvidivo držati pandemiju pod kontrolom – poručila je Merkel.

Nemački ministar bez portfelja Helge Braun upozorava na opasnost “super soja”, koji bi mogao biti imun na vakcine protiv koronavirusa. Braun, koji je lekar po struci, u intervjuu “Bildu” ocenio je da se Nemačka trenutno nalazi u najopasnijoj fazi pandemije.

– Sve strepnje su se, nažalost, ostvarile. Treći talas ima potencijal da bude gori od prvog, zato što je izazvan infektivnijom mutacijom. Sledeće nedelje odlučuju da li ćemo uskoro moći da pandemiju stavimo pod kontrolu. Ako sada, paralelno uz vakcinisanje, bude rastao broj zaraze, raste opasnost da će sledeća mutacija biti imuna protiv vakcina – rekao je on.

Ranim popuštanjem mera mogle bi se, kaže, ugroziti šanse na normalno leto. Braun očekuje da će se situacija poboljšati u maju, napretkom u vakcinaciji i početkom toplijeg godišnjeg doba.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime