Merkel: Zaštititi pravo Nemaca na demonstracije

0

Beta/AP/J. M.
Prizor sa prošlonedeljnog protesta koji je Pegida organizovala u Drezdenu
 

Policija u gradu Drezdenu zabranila je sva javna okupljanja na otvorenom, uključujući i skup pokreta "Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada" (Pegida).

Skup je otkazan nakon što je organizacija "Islamska država" zapretila smrću organizatorima.

Nemački mediji navode da je pretnja upućena najistaknutijem lideru Pegide Lucu Bahmanu.

– Pretnja nije uperena samo protiv mene, to je apstraktna opasnost za demonstracije i mi imamo obavezu da zaštitimo ljude – izjavio je Bahman.

Marševi u organizaciji ove grupe, čiji je cilj da izrazi protest protiv islama i azilanata, započeli su u oktobru prošle godine sa nekoliko stotina učesnika i od onda su stalno postajali sve masovniji.

Prošlog ponedeljka na takvom skupu učestvovalo je 25.000 ljudi, nakon napada u Parizu u kojima je poginulo 17 osoba.

Istovremeno, širom Nemačke organizovano je više kontramitinga, a Merkelova je osudila Pegidu neuobičajeno oštrim rečnikom, nazvavši ih rasistima "s mržnjom u svojim srcima".

Međutim, na današnjoj konferenciji za novinare, Merkelova je branila pravo na javni protest.

– Treba zaštititi tako dragocene principe. Zbog toga će biti učinjeno sve da sloboda javnog okupljanja bude osigurana širom Nemačke – stakla  je ona.

Nemački ministar pravde Hajko Mas, koji je ove proteste okarakterisao kao sramotu za Nemačku, naveo je u saopštenju  da nemačka demokratija može da se nosi sa Pegidom.

– Velika većina u Nemačkoj ih odbacuje i izašla je na ulice u poslednjih nekoliko nedelja, protestujući protiv njih. Ali, protesti moraju biti omogućeni – naveo je Mas u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here