EPA/Ronald Wittek
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je britanskog premijera Borisa Džonsona da u narednih 30 dana izađe sa rešenjem kojim bi se izbegao Bregzit bez dogovora. Merkelova je tako na britanskog premijera svalila odgovornost za sprečavanje najnepovoljnije varijante Bregzita.

Nakon nedelja diplomatskih tenzija, nemačka kancelarka iskoristila je svoj prvi sastanak licem u lice sa britanskim kolegom kako bi signalizirala oprezan optimizam da može da se postigne dogovor, prenosi Gardijan.

Merkelova je tako sugerisala da je rešavanje pitanja granice između Severne Irske i Republike Irske “zamena mesta koja više neće biti potrebna”, prenosi Gardijan.

Pretpostavljajući da bi promene u političkom istupanju mogle da odu korak napred, Merkelova je navela da bi sporazum mogao trajati dve godine, “ali možda će se to rešenje naći u narednih 30 dana”.

Primedbe Angele Merkel usledile su na dan Džonsonove važne posete Berlinu i Parizu, njegovom prvom putovanju u inostranstvo od kada je ušao u Dauning strit broj 10.

Poziv na dogovor nemačke kancelarke postavljen je nasuprot pesimizma koji se povodom izlaska Velike Britanije iz EU proširio na čitavu Uniju.

Francuski zvaničnici, upozorili su da Pariz izlazak bez dogovora sada vidi “najizvesniji ishod”, a irski šef diplomatije je naveo da je izlazak bez dogovora ishod koji je sada verovatniji nego ikad.

Uprkos tim upozorenjima, Džonson je želeo da iskaže spremnost za kompromis u svom nastupu sa Merkelovom, rekavši da mu je “drago” kada čuje svog nemačkog kolegu kako postavlja takav “blistav raspored”, i dodaje “mi ćemo uspeti”, što je ista fraza koju je Merkelova odlučno koristila usred izbegličke krize 2015. godine.

Džonson i Merkelova su se saglasili da je Velika Britanija trebalo da uskladi britansku želju da izađu iz EU sa potrebom da se izbegne postavljanje granica između Republike Irske i Severne Irske, kako stoji u sporazumu od petka.

Pokušaj Merkelove da pruži novi zamah pregovorima mogao bi da bude na testu već u četvrtak, jer se smatra da Džonsonova poseta Francuskoj neće doneti veće promene.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here