EPA/Armando Babani
Angela Merkel

Dok s jedne strane, Nemačka propagira pregovore između Prištine i Beograda, s druge strane, ugovara sa Kosovom kupovinu oružja i vojne opreme, piše Sputnjik.

Time zapravo, navodi se dalje u tekstru, Nemačka krši sopstvene zakone.

Vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za tzv. vojsku Kosova, a u fokusu im je i dopuna lakog artiljerijskog oružja i savremeno pešadijsko naoružanje.

Nemačka time što naoružava Kosovo, krši spostvena pravila i zakone, jer odredbom iz 1971. postoji načelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO.

Kako bi opravdala status četvrtog najvećeg izvoznika oružja na svetu sa 5,8 odsto udela u tržištu oružja, ova odredba je zamenjena komplikovanim procesom, pa tako u “spornim” prodajama oružja poslednju reč ima Savezni savet za bezbednost, koji predvodi kancelarka Angela Merkel i još nekoliko resornih ministra nemačke vlade.

Ovaj Savet odobri oko 60 odsto zahteva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO, pokazala je studija Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađena po nalogu nevladine organizacije Grinpis.

Kosovski Albanci su do sada, piše dalje Sputnjik, “iskeširali” Nemačkoj oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatski puška G-36 (Hekler i Koh) i tenkovima “Leopard 2”.

Vojni analitičar Mitar Kovač za Sputnjik kaže da u svemu ovome nema ničega neobičnog, s obzirom da je politički stav Nemačke prema Kosovu poznat, a kao takav, za sobom povlači i ovakve poteze.

– Nemačka ne želi bilo kakav kompormis, odnosno, hoće da zadrži celinu Kosova i Metohije u takozvanoj državi Kosovo. U tom smislu, može se razumeti i nastojanje Nemačke da jača oružane snage Kosova i to čini na više načina, na primer, kroz obuku kadra i proces naoružavanja te vojske – navodi Kovač.

Sve ovo je potvrda, kako kaže, da se političko opredeljenje u ovom procesu pregovaranja, što se tiče Nemačke neće menjati, i da će Berlin vršiti jake pritiske na institucije EU da se ne dozvoli bilo kakav kompormis i da je jedino rešenje priznanje Kosova od strane Srbije.

15 COMMENTS

  1. Ма нема секирације са Швабама. Само у двадесетом веку су почели и изгубили два рата. И још им памет није дошла оданде у главу.

    • Nijemci nece da ratuju,a to sto proizvode oruzje je ekonomski jer to oruzje prodaju ne dijele dzabe.

      • Како било да било, они су искварени. Меркелова је била једна од водећих чланова комунистичке партије у DDR. Кад је пре пар година, долазила у званичну посету Србији (Титовим пионирима) “пролетерка” је дошла у панталонама.

  2. Neka ih naoruzavaju,ma neka i oni dodju da im pomognu.Zaboravljaju sta im se ovde vec dva puta desavalo.Nikakva teritorija ili razmena ,Kosovo i Metohija je Srbija i bice uvek.Naravno da nemci dobro znaju sta se nalazi tamo u zemlji i jos dublje.Nema tu mnogo emocija sve su interesi.

  3. Nek svako sebe naoružava kako zna i ume mir je ljep donosi budučnost i radost naroda rat je ružan donosi smrt rane i tugu propast pa dragi moji ko kako hoče tako neka bude ako smo za mir živjet če naša djeca ljepo imače budučnost posao odmor i sreču ako smo za rat onda batooo spremaj decu i unučad za smrt i pošalji nek nestanu pa im godinama traži izgubljene ostatke a nek drugi budu milijarderi tako druge nema kad mi kupujemo( vučko oružje) ljepo nam je raduje mo se kad to rade drugi nevaljaju aje jednom otreznimo glave naše pijane pa da kažemo cjelom svijetu nečemo ni oružje ni mi ni vi ni oni nikome netraba nam ni rat hočemo budučnost naše djece i unučad da žive u miru i slobodi i ljubavlju kako zaslužuju svi ljudi normalni nismo marionete ni istoga ni zapada da da razmisli ljepo pa luperaj ovdje gluposti i patriotizam.

    • Mir preko nasih ledja, ma bravo. Neka se oni nas odkace ba bice i mira. Mi nismo otisli u nemacku ih okupirati.

    • Baš lepo zalaganje za mir . Nego odakle si mi ti prijatelju. Nešto ti ne ide taj google prevodilac. Da pogađam odakle si…

    • “Mozda je tebi ljepo, što želiš da kažeš cjelom svjetu da želiš mir”
      Želim i ja mir u celom svetu, pa i ovde.
      Nije se Srbija nikad naoružavala da napada već da se brani, a bagra koja gura ovde oružje i huška razne etničke grupe i kriminalce nam je poznata. Uvek su to činilli i sada isto to rade. Švabe i one nakaze iz Londona.

  4. prodali bi ako je uslov i svu decu Nemačke samo da poprave ekonomski corona minus

  5. A STA VI RADITE?? VI NE PRODAJETE ORUZIJE.KOD VAS SAMO SE LIJEPE STVARI PRODAVAJU.ZABOREVILI STE DA U NJEMACKOJ ZIVI I RADI SKORO POLA MILONA A MOZDA I VISE SRBA KOJI IZDASNO POPRAVLJAJU BILANCU SRBIJE I PLUS VELIKI JE IZVOZ IZ SRBIJE ZA NJEMACKU A VI I DRVLJE I KAMENJE NA NJIH. SAMO VI NASTAVITE TAKO. CIM NESTO VAM NE ODGOVARA ODMAH SU OKUPATORI. A SEBE NISTE PRISPITALI. SRAM VAS I STID BILO.

    • 1.Kakvo “preispitivanje”? Radi se o ključnim nacionalnim interesima. 2.Nemci ne bi nikog zapošljavali sa strane, da nemaju potrebu, tako da taj “ekonomski sentimentalizam” ne pije vodu.3.Vuk dlaku menja, al ćud nikad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here