EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

Sutrašnji dolazak kancelarke Angele Merkel u Beograd i njen susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a dana kasnije u Tirani sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, diplomata Zoran Milivojević ocenjuje kao kancelarkinu nameru da na kraju mandata i političke karijere svom nasledniku ostavi “u zaostavštvinu” upravo Zapadni Balkan.

– Nije ni slučajno da u Beogradu bude zasebno, a onda sa ostalima da bude u Tirani. To su potpuno jasne poruke da Nemačka ima interes za ovaj prostor – primećuje Milivojević.

Ocenjuje da će Merkel reći da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

O susretu srpskog predsednika sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Milivojević kaže da je značaj Turske na ovim prostorima izuzetno važan i za srpski međunarodni položaj i za naše interese.

Podseća da Turska, na određeni način, ima uticaj u BiH i Srbiji, ali i u drugim zemljama, i dodaje da je postala regionalna sila koja se ne može ignorisati.

Milivojević ističe da su tokom tog susreta posebno važna dva pitanja za nas, a jedno od njih je pitanje KiM, jer je Erdogan nedavno najavio da će se Turska značajno angažovati za lobiranje za priznanje kosovske državnosti.

– To nije dobra vest za nas, ali je susret dobra prilika da se to na neki način razreši – smatra Milivojević.

Drugo pitanje, dodaje, odnosi se na BiH i zato je, ističe, važno da Turska razume da BiH može funkcionisati samo ako se uvaži Dejtonski sporazum.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here