EPA/SENIOR AIRMAN ALEXANDRA MINOR HA
Foto: Ilustracija

Kancelarka Nemačke Angela Merkel izjavila je da postoje „dobri razlozi“ i „dobra mesta“ za raspoređivanje američkih vojnika u zemlji.

Merkelova je podsetila da je o raspoređivanju snaga u Berlinu i Vašingtonu bilo dogovoreno za vreme predsednika Baraka Obame i da dogovor treba da se poštuje. Ona smatra da je boravak američkih vojnika u Nemačkoj u interesu Berlina, zbog čega su vlasti povećale rashode na odbranu do 2024. godine do 1,5 odsto.

– U Nemačkoj postoje dobra mesta za raspoređivanje, između ostalog i američkih vojnika. U njih (ta mesta) je mnogo investirano. Postoje dobri razlozi za raspoređivanje (američkih vojnika) u Nemačkoj i mi treba da preduzmemo napore da Bundesver bude još efikasniji – rekla je Merkelova, komentarišući pretnju američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela da će premestiti vojsku iz Nemačke u Poljsku.

Ranije je Grenel izrazio negodovanje zbog odbijanja Berlina da poveća rashode za odbranu do 2 odsto, koje traži Vašington.

On je naglasio da dok američki poreski obveznici plaćaju raspoređivanje svojih vojnika u Nemačkoj, „Nemci troše svoj višak na unutrašnje programe“, zbog čega je zapretio da će premestiti vojne beze u Poljsku.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime