Tanjug
Emanuel Makron i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

Odnos francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada.

Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu, navodi „Njujork tajms“.

– Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja – rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Makron je ranije oštro kritikovao NATO i izazvao gnevne reakcije u savezu, prenosi „Blic“.

U intervjuu „Ekonomistu“ francuski predsednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživeo „moždanu smrt“, da bi Merkel odmah posle toga odbacila njegove tvrdnje kao preterane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su obe zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Severna Makedonija je na zahtev susedne Grčke čak promenila ime, podseća „Njujork tajms“.

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

Nemačka će nakon Makronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO, navodi „Njujork tajms“, podsećajući da je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD) u sredu na sastanku NATO u Briselu predložio uvođenje komisije stručnjaka, koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadoknadi „nedostatak političke diskusije u savezu“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here