Merkelova podržava isključenje iz evrozone

Isključenje neke zemlje iz zone u kojoj se koristi evro bila bi "krajnja mera": Nemačka kancelarka Angela Merkel
 

Merkelova je u obraćanju Bundestagu rekla da postojeća pravila EU nisu dovoljno striktna da bi se rešila kriza koju je izazvala Grčka, prenosi Bi-Bi-Si.

 

Nemačka, najznačajnija ekonomska sila koja stoji iza evra, okleva da ponudi finansijsku pomoć Grčkoj, koja je opterećena dugom od 300 milijardi evra.

 

Merkelova je dodala da nijedna članica evrozone ne treba da bude ostavljena da sama rešava sadašnju krizu.

 

Grčki budžetski deficit, koji je četiri puta veći od limita koji je dozvoljen pravilima EU, izaziva bojazan od mogućeg domino efekta širom evrozone.

 

Nemački ministar finansija Volfgang Šeble najavio je mogućnost osnivanja evropskog monetarnog fonda, po ugledu na Međunarodni monetarni fond, kako bi EU mogla da rešava slične krize u budućnosti.

 

Papandreu: Grčka neće napustiti evrozonu

Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je u Briselu da ne dolazi u obzir da njegova zemlja napusti evrozonu, odnosno, da postoji "nulta šansa" da će Grčka napustiti zonu zajedničke evropske valute.

Papandreu je to izjavio posle susreta sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, odgovarajući na pitanja novinara o tome šta misli o nemačkom stavu kojim se odbija obezbeđivanje toj zemlji "pojasa za spasavanje" i nekih glasova iz Berlina, koji čak pozivaju na "izbacivanje" Grčke iz evrozone.

Jorgos Papandreu

Susret u Briselu dogodio se na zahtev grčkog premijera i održan je samo nedelju dana pre sastanka Evropskog saveta gde bi trebalo da se donese konačna odluka o obezbeđivanju eventualne pomoći država Evropske Unije Grčkoj, prenela je agencija TASR.

Oba političara su posle susreta ukazali na spremnost EU za akciju, ali samo ukoliko ona bude neophodna.

"Ne samo za slučaj Grčke je važno, ali i sveopšte, da zemlje evrozone potvrde da su spremne da pomognu. Grčka strana je, pak, ponovo naglasila da taj korak nije potreban", izjavio je Barozo.

Grčka je, navodno, već počela da realizuje mere za ozdravljenje svoje ekonomije, a sa nekima i prevazilazi prvobitni plan.

"Veliki broj mera, koje su trebalo da dođu na red polovinom maja, već su sada implementirane. To su teške odluke, koje su bolne za grčke građane, ali će pomoći našoj zemlji da napreduje. Tražimo za to političku, a ne finansijsku podršku", izjavio je Papandreu.

U situaciji kada će biti potrebno da se traži i finansijska asistencija, Grčka bi preferirala rešenje na "evropskom" nivou.

"Otvoreni smo za sve mogućnosti, ali ćemo preferirati evropsko rešenje našeg problema", udaljio je uključenje Međunarodnog monetarnog fonda u pomoć Grčkoj Papandreu, objavila je agencija TASR iz Brisela.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime