Merkelova stigla u Kijev

0

Angela Merkel, nemačka kancelarka
 

Njena poseta, uoči sutrašnjeg Dana nezavisnosti Ukrajine, u Kijevu se tumači kao gest podrške. Angela Merkel je najviši zapadni zvaničnik u poseti Ukrajini od
početka krize koja je izazvala veliko pogorsanje odnosa između Rusije i Zapada. Primiće je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

 

Nemačka kancelarka dolazi dan nakon što je Evropska unija osudila Rusiju zato što je odlučila da pošalje konvoj pomoći u istočnu Ukrajinu bez odobrenja ukrajinskih vlasti, i nazvala taj postupak" opasnom eskalacijom".

 

Jedan broj kamiona danas je već počelo da se vraća u Rusiju. Uoči njenog dolaska nemački vicekancelar Zigmar Gabriel je rekao da nemačka diplomatije smatra da je najvažnije svim sredstvima izbeći direktno vojno sukobljavanje između Rusije i Ukrajine.

 

On je u intervjuu za list Velt am Zontag koji izlazi u nedelju, predložio kao rešenje federalnu Ukrajinu da bi se okončao sukob između vlasti u Kijevu i proruskih separatista. "Mudrar koncept federalizma mi izgleda kao jedini izvodljiv put",
rekao je on.

 

On je rekao da treba razmišljati o procesu pomirenja koji bi usledio posle okončanja vojnih sukoba na istoku Ukrajine, i ocenio da teritorijalni integritet Ukrajine ne može biti očuvan ako se ne da neki predlog oblastima gde je većinsko stanovništvo koje govori ruski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here