Merkelova uspešnija od Napoleona!

0

Što bi rekli, uživa u popularnosti: Angela Merkel
 

Merkelovoj sada stižu hvalospevi i sa domaće političke scene. Njen najvažniji ministar i partijski kolega, Volfgang Šojble, uporedio je kancelarku ni manje ni više nego sa francuskim vojskovođom Napoleonom.

 

U intervjuu listu "Zidojče cajtung" on je na pitanje da li Merkelova više šteti ili koristi svojoj partiji, rekao da je "njoj bolje nego svim drugim šefovima vlada u Evropi, uspelo da spoji interese jednog heterogenog društva".
 

Zatim je napravio paralelu između kancelarke i Napoleona. "To je jedna nova forma liderstva. Ona nije tako euforična kao kod Napoleona – ali je uspešnija." Po njemu je kancelarka pretekla francuskog generala, cara i diktatora, piše "Bild".

Merkelovoj se verovatno svidelo ovo poređenje i to uoči kongresa njene stranke CDU u Kelnu, koji počinje danas. Njen ponovni izbor za predsednicu demohrišćana je čisto formalna stvar. Pre dve godine je osvojila 97,9 odsto glasova. Takođe, i kod birača je ova političarka veoma omiljena. Prema najnovijim anketama je 67 odsto Nemaca – zadovoljno radom kancelarke.

 

Angela, "gledaj svoja posla"

Na reči nemačke kancelarke da su reforme u Italiji i Francuskoj nedovoljne, stigla je oštra reakcija iz vrha tih zemalja. Iz Rima i Pariza upućuju Merkelovu da se bavi svojim privrednim problemima umesto da drži pridike.

 

"Možda bi Nemačka trebalo da se usresredi na nedostatak investicija u toj zemlji. Možda bi to bio važan doprinos koji Evropa već dugo čeka od Berlina", rekao je zvaničnik italijanske vlade Sandro Goci.

 

Francuski ministar finansija Mišel Sapen poručio je da u njegovoj zemlji "ne sprovode reforme da bi zadovoljili ovog ili onog evropskog čelnika, nego zato što su one nužne za Francusku", prenela je agencija Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here