ATAImages
Stjepan Mesić

Poslednji predsedavajući Predsedništva SFRJ i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić za “Dnevni avaz” je rekao da ga trenutna situacija u BiH, ali i regionu podseća na početak kobnih devedesetih, ali da rata neće biti, kao i da je “arhitektura Evrope završena osamostaljenjem Kosova”.

Po njegovom mišljenju, međunarodna zajednica mora da interveniše i da zaustavi Dodika. Mislio je, kako kaže, da će Dodik svoju radikalnu politiku dozirati po potrebi, i sve dok oseća da međunarodna zajednica to toleriše.

– Onaj ko ne poštuje pravila igre, ne može ostati u igri. Onaj ko ne priznaje BiH, ne može u BiH biti u politici. Međutim, predugo su oni tolerisali njegovo ponašanje i njemu su sad popustile kočnice. Međunarodna zajednica ima svog predstavnika koji će se držati Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma – naglasio je Mesić.

Prema njegovim rečima, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije imao podršku svoje zemlje i međunarodne zajednice.

– Nije imao međunarodnu javnost jer je svet bio zaokupljen drugim temama. Međutim, sad se vidi da BiH dolazi u fazu kada se mora intervenisati da se “hladni rat” ne pretvori u pravi rat. To je odgovornost međunarodne zajednice, jer BiH ne sme biti ugrožena, ne može se raspasti jer bi to bilo ubitačno za Evropu. Oni to moraju zbog sebe da zaustave, šta bi rekla tri miliona Mađara koji žive u Rumuniji? Pa onda bi oni uzeli jedan deo Rumunije i priključili se Mađarskoj. Raspadom BiH otvorila bi se Pandorina kutija u Europi i to bi već bio svetski problem – istakao je Mesić.

Prema njegovom mišljenju, arhitektura Evrope je završena osamostaljenjem Kosova.

– Pored 100.000 mrtvih, granice na Balkanu se nisu mogle promeniti ni za milimetar. Pa kako misli neko da to uradi sad? – poručio je Mesić.

8 COMMENTS

  1. Koji kapacitet je ovaj čovek, magao bi da objasni onima u Briselu, kako izgleda njihova arhitektura, da se ne sramote!

  2. “Arhitektura Evrope” није завршена са Хрватском у данашњим границама, мишљење је Томпсона и Месића а и понеког Србина.

  3. Niti je Kosovo* samostalno niti je arhitektura Evrope završena… sve je to prolazni, dinamičan proces, čiji ishod zavisi od mnogo faktora.

  4. Месићу, не с…
    Ти би нио најсрећнији када Срби не би постојали, а знаш да је то немогућа мисија. Па пробали сте небројено пута, зар нисте?

  5. Zanimljiva reč je \”arhitektura\” pošto je po uzoru-projektu na SFRJ stvarana EU. Ne zaboravite da je SFRJ implodirala a na njenom mestu ostala ledina sa straćarama. Baš me zanima šta će ostati od mlađeg arhitektonskog brata tokom narednih decenija i koji katalizator će biti potreban. Britanci su u prošlosti bili katalizatori mnogih događaja u Evropi pa su svojevremeno sporazumom dali vetar u leđa i Hitleru a neposredno pre toga onemogućili su energetsku stabilnost Reicha koja se i označava kao primarni razlog nemačkog pokušaja promene \”arhitekture\” sveta. Očito ono šta menja svet u poslednja tri veka su industrijske revolucije potaknute primarnim energentima u eksploataciji . Prelazak na preovlađujući stari energent gas uz struju dobija svoj puni kapacitet jer se energija dobija iz prirodnih izvora /sunce ,vetar, voda/ je uz malo štetnih nusproizvoda dostupna svima. Izbacivanje iz upotrebe nezdravog, skupog atoma i niskoiskoristive nafte u TREĆOJ NAZOVI INDUSTRIJSKOJ REVOLUCIJI je praćeno tektonskom arhitekturom u borbi za monopolsko mesto tamo gde ga više nema. Vetrenjača i solarnii kolektor teško da će ostati nedostupni celom svetu za račun velikih no nažalost ne postoji drugi do baterijski način kapacitovanja električne energije tako da će mapa sveta biti korigovana po rudama, vodama, vetrovima i suncu potrebnim za zaokruživanje energetskih procesa. Naša rudimentarna nacionalna arhitektura upotrebljavati će se isključivo kao sredstvo za ostvarenje gorenavedenih ciljeva velikih arhitekata . Mesić prodajom m. pod b. neće da ostane ni za istorijsko seme a zasigurno zahvaljujući svojim godinama neće još dugo da nas potseća na svoj uzak životni pogled u nacionalnoj arhitekturi balkana.

  6. Ah. ko to kaze? Pa da, Mesic. Niko ga vise i ne slusa, pa sklapa bajke. Mi ne znamo o nekom zavrsetku gradnje Evrope. Mi naime jos uvek zidamo!!!!!! A ti???????????????

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here