commons.wikimedia/Heinrich-Böll-Stiftung
Stjepan Mesić

Nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je proteklog vikenda posetio Kosovo, kaže da je moguće da će se kosovska strana suočiti sa ogromnim pritiskom kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Gazeta ekspres.

– Znate ako je veliki pritisak onda stvari puknu, najbolje je bez pritiska rešiti preostale probleme – kazao je Mesić i dodao tek ukoliko je “Kosovo suvereno u svakom svom milimetru, onda se sa njim može pregovarati”.

Tako je odgovorio i na pitanje da li se razmena teritorija, kao eventualno rešenje kosovskog problema, može vratiti za pregovarački sto.

– Da bi se govorilo o promeni granica, država koja ima veze sa ovim, odnosno Kosovo, mora da bude suverena na celoj svojoj teritoriji. Kada je suverena na celoj svojoj teritoriji, onda ta država može da razgovara sa kim hoće, ali kada neke njene delove pokriva neko drugi, ti razgovori nisu ravnopravni. Dakle, politički razgovori na nivou Evrope, zajedno sa Amerikom moraju da budu završeni, da Kosovo postane suvereno u svakom milimetru, onda se o svemu može pričati – poručio je Mesić u razgovoru za Gazetu ekspres.

On je naglasio da pregovori Beograda i Prištine neće biti brzo gotovi jer ima dosta nerešenih pitanja. Ipak, smatra da Srbija umorna od nepriznavanja Kosova, da je u stanju invaliditeta zbog toga i da će “pokušati da uspostavi stvarne veze sa Kosovom”.

On je potvrdio da je posetio Severnu Mitrovicu, da su ga neki ljudi prepoznali, ali da nije bilo provokacija. Podsetio je da je tako Bedžet Pacoli, kada je izabran za predsednika, prešao most i ušao u severni deo grada, a da ga niko nije provocirao zbog toga.

Sabirajući utiske nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, Vjosom Osmanijem i Gljaukom Konjufcom, izjavio je da je sadašnje rukovodstva Kosova “kompetentno” jer “odgovaraju na aktuelne izazove”.

Kada je u pitanju sukob SAD i Rusije u vezi sa Ukrajinom, Mesić je naglasio da je “spreman da se kladi da tamo neće izbiti rat” i da će ovo pitanje biti rešeno diplomatskim putem.

3 COMMENTS

  1. Umoran si ti od samog sebe BITANGO. Polako, ali sigurno odoste vi u propast i molicete Srbiju da vam pomogne, Ali nema vise vaseg tita.

  2. Umoran si ti Mesicu od robovanja Njemackoj. Sve sto ste dobili dok ste bilo dio Jugoslavije – more, fabrike, industriju itd. dali ste švabama.
    “VIADUKT ZAGREB” ima samo još na slikama iz starih vremena. U hotelu “Admiral” hrvati borave samo kao sezonski radnici. A od firme Đuro Đaković iz Sl. Broda ostala samo zgrada od 7 spratova sa reklamom…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here