Mesto gde deca rastu u mudžahedine

0

Mališan nema problem sa oružjem i planira da izraste u pravog mudžahedina
 

Novinar dokumentarnog programa “Panorama” na televiziji BBC Nagijeb Haja imao je jedinstvenu priliku da poseti talibansko uporište, udaljeno oko sat vremena vožnje od prestonice.

 

Dolina Tangi nalazi se 97 kilometara jugozapadno od Kabula, u provinciji Vardak, poprištu nekih od najžešćih borbi između NATO-a i talibana proteklih godina.

 

Samozvani talibanski vođa u ovoj oblasti Said Rahman, poznat kao Guverner Badri (27), još je kao tinejdžer počeo da se bori protiv međunarodnih snaga predvođenih Amerikom koje su 2001. godine svrgnule talibane s vlasti. On kaže da će nastaviti da se bori sve dok Amerikanci ne napuste zemlju i da želi da proširi islamsku vladavinu na ceo Avganistan.

 

On tvrdi da talibani ne moraju da “nameću” svoju viziju, mada su mnogi Avganistanci protiv grupe i njenih nasilnih metoda.

 

– Ovo je muslimanski narod i želi islamsku vladu. Zapadnjaci neće islamsku vladu ovde. Oni koje nas se plaše i koje ubijamo neprijatelji su ove zemlje – kaže Guverner Badri.

 

Sa vrha brda se vidi baza avganistanske vojske, čiji portparol tvrdi da vojska ima punu kontrolu nad provincijom Vardak. Činjenica je, međutim, da se talibanske snage slobodno kreću u Dolini Tangi, čak i danju. Guverner Badri kaže da avganistanski vojnici retko izlaze, osim u konvojima teško naoružanih vozila.

 

Talibani prilikom obuke posebnu pažnju posvećuju veronauci
 

Uticaj talibana najviše dolazi do izražaja u školama u Dolini Tangi. Škola “Imam Abu Hanifa” ima oko 50 nastavnika i 1.400 učenika, a talibani su se pobrinuli da se najveća pažnja posveti veronauci. Nastava se odvija prema talibanskom programu, uprkos činjenici da je finansira vlada u Kabulu, a veliki deo sredstava u budžetu za obrazovanje potiče sa Zapada.

 

U školama u ovoj oblasti nema devojčica, niti je izgradnja ženskih škola u planu, saznaje novinar BBC-ja.

 

Kada su talibani vladali Avganistanom, šerijat i verski sudovi određivali su stroge i brutalne kazne, a amputacije udova i kamenovanje preljubnika i dalje su uobičajeni u oblastima pod kontrolom talibana.

 

Ugledavši dečačića kako se igra “kalašnjikovim”, novinar “Panorame” upitao ga je šta će da radi s tom puškom, a mališan je odgovorio: “Ubijaću ljude”. Njegov otac je ponosno dodao da se nada da će mu sin “postati pravi mudžahedin” (sveti ratnik).

 

 

Tokom četiri dana provedena s talibanima, Haja je imao priliku da razgovara s ljudima, ali uvek pod budnim okom talibana. Neki su izjavili da su srećni što mogu da se odmore od rata u vreme ofanzive međunarodnih snaga, dok drugi oprezno izražavaju svoj stav.

 

“Bojimo se obe strane”, kaže muškarac, koji nije želeo da se predstavi. “Niko ovde ne sme da kaže istinu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here