TOO Novi Bečej

Novi Bečej, naselje u centru Vojvodine, spoj je mirne sredine s fijakerima i najromantičnijim zalascima sunca i prebogatog kulturno-istorijskog nasleđa punog priča, od grofa Drakule, koji je branio crkvu, do mesne slave i njene proslave – Velikogospojinskih dana. Tome još dodajte neverovatni fenomen, cvetanje Tise i dobićete sve sem tipične vojvođanske sredine, kako se učinilo na početku.

Odmah izdvajamo Cvetanje reke, koje oduzima dah i znak je čistoće vode jer se dešava jednom godišnje početkom leta i to samo u Srbiji na Tisi i u Kini na Jangcenkjangu. U Novom Bečeju, gosti mogu da uživaju u dobroj hranu, šetnjama, vožnji brodićima i fijakerima, kuglanju, pucanju na strelištu… uz priče o svemu i svačemu.

– Osim naših “5+1” destinacija, treba posetiti Spomen-sobu u Kumanu, koja je posvećena antifašističkom pokretu zbog koga su selo prozvali Malom Moskvom. Videti tamo i etno sobu i družiti se sa Udruženjem žena te probati banatske specijalitete i pogledati (kupiti) ručne radove. Ne smete otići odande a ne čuti priče o bunaru i “Dragutinu” i ne videti ikonu u hramu u kojoj je Isus predstavljen sa ašovom.

Zanimljiva je priča o čamcu na Tisi s kojeg je Darko Kraljić (pionir jugoslovenske zabavne muzike) pisao dok je bio u vezi s jednom Novobečejkom – navode u TOO Novi Bečej. Vredi videti Muzej katoličanstva u Crkvi svete Klare (Bočar) kao i kriptu u kojoj su sahranjeni preci čuvenog dvorca Herteledi, zatim Banatski kulturni centar i mini zoo-vrt ptica u Novom Miloševu, temelje bečejske tvrđave, najstariji hrast lužnjak u Vojvodini, čarde kraj Tise, brojne manifestacije… Njihov slogan je: “Kad god došli, dobro došli.”

Ludi letnji ples

Glavni junaci cvetanja reke su insekti pod imenom tiski cvet, a pod “cvetanjem” se misli na parenje mužjaka i ženki. Tri godine žive u mulju, a tada izlaze na površinu vode da bi tokom nekoliko sati svog života u letu produžili vrstu i odmah skončali. “Plešu” u masi, a iza njih na reci ostaju cvetovi, prizor koji očevice oduševljava.

Odmor za oči i dušu

Njihov kej na Tisi, tvrde meštani, jedan je od najlepše uređenih u ovom delu sveta, mesto koje odmara oči i dušu.

Velikogospojinski dani

Manifestacija u čast gradske slave Velikogospojinski dani održava se krajem avgusta na keju, a spaja tradicionalno i savremeno tako da okuplja i mlade i starije. Defile konjskih zaprega, koncerti, kuvanje riblje čorbe, etno-bazar i Dečja ulica samo su deo višednevnog događaja.

Autentični etno-dom 

Glavaševa kuća je etno kuća vranjevačkog dobrotvora i građanske kulture naše sredine. Jedina je muzejska postavka u Srbiji s autentičnim nameštajem i sačuvanim duhom građanske kulture XIX veka u Srba prečana (izraz, koji je koristio narod iz Kraljevine Srbije krajem XIX veka za Srbe, koji su živeli na prostoru današnje Vojvodine, Hrvatske i BiH).

Kotarka 

Muzejska postavka “Kotarka” u susednom mestu Novo Miloševo čuva nematerijalno blago poljoprivredne proizvodnje i života na selu bogatih spahija onog vremena – porodice Karačonji. To je svojevrsna poljoprivredna zbirka Banata, koja posetiocima pokazuje ceo jedan period istorije rada na i sa zemljom.

Muzej traktora

“Žeravica” je jedinstveni muzej starih traktora. Ima ih 186, od kojih je 90% u ispravnom stanju. U ovom muzeju se mogu videti i parna mašina i vršilica kao i eksponati starih zanata, automobila, pokućstva i upotrebnih predmeta, sve što je jednu banatsku varošicu činilo varošicom.

Crkvu branio grof Drakula 

U srednjovekovnom naselju Arača, usred njive, nalaze se ostaci benidiktinska opatije iz 1230. Podignuta je na temeljima starije pravoslavne bogomolje, koju su turci srušili nakon bitke kod Bečejske tvrđave na Tisi 1551, a koju su zajedno branili junaci despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića kao i mađarski, ali i rumunski vitezovi Vlada Cepeša (poznatijeg kao grof Drakula). Po legendi, u njoj se lečio engleski kralj Ričard Lavljeg Srca na povratku kući koristeći lekovito blato iz okolne “Slane kopovi”.

Odmorište ždralova 

Poslednji ostaci panonskog mora, Prirodni rezervat Slano kopovo je stanište brojnih vrsta ptica i retke flore i faune. Najzanimljivije je u novembru kada u njega dnevno svrati deset hiljada ždralova na predah u svom letu ka jugu. Slano kopovo ima svoj vizitorski centar pogodan za posmatranje i fotografisanje ptica.

Kako stići

Horgoš/Kelebija (Mađarska) – Novi Bečej 120 km

Nakovo/Srpska Crnja (Rumunija) – Novi Bečej 50/65 km

Bogojevo (Hrvatska) – Novi Bečej 150 km

Beograd – Novi Bečej 120 km

Novi Bečej – Vranjevo 1,5 km; Novo Miloševo 18 km; Arača oko 14 km, Kumane 12 km.