Pixabay.com

Zbog teške epidemiološke situacije od ponoći je pod karantinom mesto Kuhl na teritoriji austrijske pokrajine Salcburg.

Previsok broj novozaraženih i nepregledna situacija bile su razlog što su se vlasti odlučile na potpuno zatvaranje ovog mesta.

Pokrajinski direktor saniteta Petra Juhas ističe da je do takve epidemiološke situacije došlo zbog ignorantnosti unutar stanovništva.

Na fejsbuku i drugim društvenim mrežama, u međuvremenu, postoje pozivi građanima da ne poštuju pravila karantina.

I gradonačelnik Tomas Frajlinger kaže da se deo stanovništva uopšte nije do sada pridržavao mera.

– U Kuhlu ima mnogo klastera i situacija je postala nepregledna. Kod navođenja kontakt osoba inficiranih ne postoji saradnja – kritikovala je Juhas dodajući da preko društvenih mreža postoje pozivi da se ne daju informacije o kontaktima.

– Uverena sam da se u Kuhlu mnogo zaraženih kreće ulicama i neće da se testira kako ne bi morali u kućnu izolaciju – istakla je Juhas bečkom dnevniku „Kronen cajtung“.

Gradonačelnik Frajlinger podržava meru karantina nad celim mestom, rekavši da je to korisno kako bi se ponovo smanjio broj zaraženih.

I ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober je, uoči stupanja na snagu karantina nad celim mestom, apelovao na građane da poštuju sve mere.

Stanovnici Kuhla u naredne dve nedelje ne smeju napustiti svoje mesto, čak iako rade u nekom drugom gradu.

Takođe nije dozvoljen ni dolazak radnika iz drugih mesta na radno mesto u Kuhl, a turisti, koji su ostali u Kuhlu do stupanja na snagu karantina, ne smeju napustiti taj gradić.

Izuzeci važe samo za one oblasti koje su važne za održavanje javne infrastrukture, kao i snabdevanje građana.

Karantin će posebno pogoditi privredu u Kuhlu, a tako proizvođača mašina “UNTHA”, koji ukazuje da 70 odsto zaposlenih čine radnici iz drugih mesta.

Proizvođač madraca „Elastika“ obustavio je privremeno proizvodnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here