EPA/Malton Dibra

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao je danas, na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Bosnu i Hercegovinu da prepozna „realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja“ .

Meta, je doputovao u Jahorinu na Samit PSJIE, nakon što je albanski premijer Edi Rama odlučio da se „solidariše“ sa prištinskim vlastima koje su odbile da učestvuju na ovom skupu zbog poziva u kojem se Kosovo ne tretira kao država, već po utvrđenom načinu za učešće na regionalnim skupovima uz fusnotu, odnosno zvezdicu.

On je rekao da su zato predstavnici Kosova, koji preuzimaju predsedavanje ovim Procesom, „bili primorani da ne učestvuju na ovom samitu“.

– Kako da se pretvaramo da imamo uspešnu regionalnu saradnju, ako neki učesnici u PSJIE sve rade kako bi isključili neke države od mogućnosti da imaju koristi od regionalnih inicijativa – kritikovao je Meta.

– Pravo je vreme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja. Poštovanje suseda od suštinske je važnosti za zemlje Zapadnog Balkana – podvukao je on.

Meta je kazao da se regionalnim inicijativama jača unutrašnji dijalog regiona i time daje doprinost sveukupnoj bezbednosnoj situaciji.

Ukazao je da je ostvaren veliki uspeh do sada, a kao primer naveo je sporazum Atine i Skoplja, kao veliki napredak u regionalnoj stabilnosti.

Meta je istakao da je rešavanje bilateralnih izazova veoma bitno na putu ka EU, ali da su potrebne i reforme u državama regiona.

Prema njegovim rečima, Albanija je svesna da ima dosta posla oko ispunjavanja kriterijuma i standarda, a posebno mora ojačati vladavinu prava, i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izrazio je uverenje da će Savet EU u oktobru otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te izrazio zahvalnost za viziju nemačke kancelarke Angele Merkel da se pruži prilika Zapadnom Balkanu jer je to u strateškom interesu poboljšanju saradnje regiona i EU.

Takođe je ocenio da je važno da zemlje regiona preduzmu mere za zaustavljanje odliva mozgova, jer je to pretnja svim državama regiona.

– Poboljšanje ekonomske saradnje i evropska perspektiva podstiču mlade da iskoriste potencijale svojih zemalja i doprinesu izgradnju društva – objasnio je on.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here