pixabay.com
Foto: Ilustracija

U drugom delu nedelje jače otopljenje i za vikend već oko 30 stepeni ponegde, ali uz nestabilnu atmosferu. Oko 03.0 maja moguće jače pogoršanje, obilnija kiša i osetnije zahlađenje, a novo pogoršanje je moguće već oko 06. maja.

– U sredu će polako jačati uticaj ciklona iz centralnog Sredozemlja i središnje Evrope tako da će se vazdušno strujanje iz hladnog, manjati u sve toplije. Ipak, nad severnim i zapadnim predelima u nižim slojevima atmosfere i ovaj dan dosta sveže uz maksimume oko 12 stepeni Celzijusa, dok će nad središnjim, a posebno južnim i jugoistočnim predelima već biti znatno toplije uz maksimume do 14 do 20 stepeni Celzijusa. Nad većim delom regiona će i dalje povremeno biti slabe kiše,a nad središnjim i južnim predelima može biti i grmljavinskih pljuskova. Vetar u okretanju na južni smer – saopštio je Marko Čubrilo objaviom na Fejsbuku.

Od četvrtak pa sve do nedelje uveče ka nama bi iz oblasti severne Afrike trebao uslediti prodor osetno toplijeg vazduha, dok će se centar ciklonske aktivnosti nalaziti zapadno i jugozapadno od nas.

U takvim uslovima atmosfera neće biti sasvim stabilna i bez obzira što će uz pretežno sunčano vreme biti toplo, lokalno može doći do razvijanja konvektivnih sistema koji na malom prostoru mogu usloviti jake grmljavinke pljuskove, a ponegde može biti i lokalnih nepogoda.

Trenutno nije moguće preciznije odrediti oblasti gde bi pojava nestabilnosti bila najverovatnija i tek oko srede će proračuni modela po tom pitanju postati puzdaniji. Trenutno deluje da bi svakako dominiralo sunčano vreme uz maksimume koji bi već u četvrtak dostizati oko 25 stepeni Celzijusa, a narednih dana ponegde bi bilo i oko 30 stepeni Celzijusa, što su maksimumi znatno iznad proseka.

Deluje da bi najtopliji dan trebalo da bude 01. maja dok bi na dočeu Uskrsa po Julijanskom kalendaru već bilo nešto više nestabilnosti uz česšće pljuskove i malo niže maksimume. Tih dana bi vetar trebao biti umeren, a u subotu poneghde i jak južni te bi ponegde bilo i fenskog efekta uz vrlo tople noći.

Trenutno deluje da bi oko 03. maja usledilo jače pogoršanje uz kišu, grmljavinu, pljuskove, lokalne nepogode i jače zahlađenje tako da bi se maksimumi spustili ispod 20, a često i ispod 15 stepeni Celzijusa.

Novo pogoršanje ECMWF simulira za 06. maj dok večernje ažuriranje mesečnog ECMWF-a ni za sredinu meseca nema signal za bilo kakav duži period suvog i toplog vremena i lako se može desiti da posle pravih, letnjih, temperatura koje nas očekuju u prvim danima maja na neke slične maksimume čekamo do pred sam kraj meseca.

Ipak, to su vrlo daleki intervali u podložni su značajnim promenama,a ono što je izvesno da posle još nekoliko relativno hladnih dana sledi naglo otopljenje i praznike bi mogli dočekati uz prave letnje temperature.

Prognoza Đorđa Đurića

Meteorolog Đorđe Đurić izneo je svoju prognozu vremena za Prvi maj i Uskrs.

Kako je Đurić najavio Srbiju čeka šokantan vremenski preokret.

– U utorak kiša, temperatura 12°C. U sredu porast temperatura, a u četvrtak i petak oko 25°C. U subotu, tj. za prvi maj maksimalna temperatura do 30°C. Od srede do petka ujutro pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. U petak tokom dana i u subotu suvo. U ponedeljak pad temperatura sa padavinama – napisao je meteorolog na svom Fejsbuk profilu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here