EPA/Salvatore di Nolfi
Metju Palmer

Američki izaslanik za Izborni zakon u BiH Metju Palmer izjavio je u Sarajevu da predstavlja SAD i da, kada se obraća, govori u ime politike SAD.

Palmer je to rekao odgovarajući na pitanje da austrijski Standard piše o navodnim pretnjama lideru SDA Bakiru Izetbegoviću sankcijama ako ne pristane na određena rešenja koja, pre svega dolaze iz HDZ-a.

– Ja predstavljam SAD i kada se obraćam govorim u ime politike SAD. Angelina (Ajhorc) i ja nismo ovde da bismo zastupali neki plan ili projekat. Želimo da pomognemo poltičkim starankama da dođu do dogovora – rekao je Palmer.

Dogovorom o izbornoj reofrmi i ograničenoj ustavnoj reformi bi se došlo do poboljšanja rada institucija BiH, njenog kapaciteta, da se odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH ispoštuju i da bismo, kako je rekao, pomogli BiH na njenom putu napred.

Palmer je posle sastanka sa političkim liderima izjavio da izbori u Bosni i Hercegovini treba da vrate poverenje građanima čiji je glas važan.

Istakao da su tu da podrže nastojanja u postizanju dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornoj reformi.

Ponovio je da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

– Želim reći da smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma jako važna, da je važna za funkcionalnost institucija BiH, na putu BiH napred ka evropskim i evroatlantskim integracijama – rekao je Palmer.

On je rekao da je prvi današnji sastanak bio sa predstavnicima organizacija civilnog društva i da je razgovarano o integritetu izbornog procesa i važnosti.

Ono što je, kako je rekao, od izuzetne važnosti jeste to da taj proces uspe u Parlamentu i da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni, da građani budu sigurni i da se građanima ponovo vrati poverenje i da se njihovi glasovi čuju.

– Tu smo da podržimo ovaj proces i da podržimo Bosnu i Hercegovinu – naveo je Palmer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here