twitter/o.radić
Uručivanje pomoći u manastirskim prostorijama

Već deset godina zaredom Srbi iz Pariza okupljeni oko Srpskog kulturnog društva Izvor organizuju koncerte i druge manifestacije na kojima prikupljaju pomoć za porodice na Kosovu i Metohiji.

Ove godine su članovi Izvora doneli su novčanu pomoć od po sto evra i poklone za 65 dece iz nekoliko sela u Metohiji. Susret zemljaka koji rade u Parizu i mališana i njihovih porodica organizovan je u manastiru Visoki Dečani. Dodela pomoći je završni čin humanitarne akcije koju ovo društvo organizuje među zemljacima u Francuskoj.

Dalibor Ignjatović, predsednik SKD Izvor iz Pariza, za “Vesti” kaže da je njihovu akciju Srcem za srce Srbije 2009. godine pokrenuo tadašnji predsednik društva.

– Od tada je prikupljeno više od 60.000 evra pomoći za mališane. Ove godine smo sakupili 6.500 evra. Podelili smo je tako što je 65 mališana dobilo novac, slatkiše i pokone. Novac je prikupljan kroz razne akcije. Imali smo jedno dobrotvorno popodne, kad su dolazili članovi kluba, prijatelji društva, članovi drugih društava i davali priloge. Prikupljali smo novac i tokom Uskrsa.

Ignjatović navodi da je poseta Kosovu trajala dva dana.

– Nekoliko članova našeg društva je delilo novac u manastiru. Mališani su lepo reagovali, oni su se naravno više radovali slatkišima, a novac je više obradovao njihove roditelje koji će ga iskoristiti da deci kupe potrebnu odeću, školski pribor, sve što treba za novu školsku godinu koja stiže – dodaje predsednik Izvora.

Roditelji dece iz metohijskih sela posebno su zahvalili dobrotvorima iz Pariza čija je poseta izazvala i pažnju srpskih medija na Kosovu i Metohiji.

Dubravka Stijović, članica Izvora je za Radio Goraždevac navela da sakupljanje novčane pomoći nije jedina aktivnost ovog društva, koja je namenjena deci sa Kosova i Metohije.

– U našem folklornom društvu je u tri grupe raspoređeno više od 60 dece. Svake godine, povodom Božića i Uskrsa, organizujemo radionice na kojima deca prave suvenire ili poklone za vršnjake u enklavama. Pre nekoliko godina smo započeli tu saradnju, pa smo pre dve godine doneli ikonu Sv. Save koju su deca sama pravila i oslikala, uz pomoć naše drugarice koja se bavi slikanjem i vajanjem. Ove godine smo doneli malu knjigu u kojoj se nalaze poruke od drugara iz Pariza koje su upućene deci iz Osojana, pošto imamo posebnu saradnju sa školom u tom selu – kaže Stijovićeva.

Poseta je velika stvar

– Dolazak ovde je za mnoge velika stvar. Ako uspem da prenesem svoju ljubav drugim ljudima da dođu i posete ovaj kraj, onda smatram da sam uspela jer za mene je lako da dođem s obzirom na to da su mi koreni odavde – ističe Dubravka Stijović.

Počelo je na Vaskrs

I ove godine je na Vaskrs u ulici Simplon u Parizu, gde Srbi slave najveći hrišćanski praznik, po tradiciji bio i štand SKD Izvora. Sve što se našlo na štandu bilo je namenjeno Kosovu. “Vesti” su tada na štandu zatekle članicu Izvora Elizabetu Božić.

– Sa našim najmlađim, pčelicama, radila sam figurice, ukrase i jaja, prodajemo ih i zarađeni novac, po tradiciji, u avgustu nosimo na Kosovo. A vidite kako su oni nama poslali lepa vaskršnja pisma i čestitke – rekla je tada Elizabeta.

Tuga u srpskim selima

– Razlog zbog kog smo odlučili da pomažemo baš decu u Metohiji jeste taj što su oni u enklavama i na neki način izdvojeni od ostale srpske dece. Oni su okruženi Albancima i žive u sasvim drugačijem okruženju u odnosu na ljude u Srbiji. Njima i pomoć stiže mnogo manje nego deci na severu Kosova, zato biramo njih. Tokom boravka smo posetili više mesta kao što su Orahovac, Goraždevac… Veoma je tužna atmosfera tamo. To se rečima ne može opisati. To je slika koja se ne može objasniti. Tužno je što je taj narod dole nekako napušten – ističe Dalibor Ignjatović.