Lična arhiva
PONOSNA I SREĆNA: Mia Paležević

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg nedavno su ostvarili novo uspešno učešće na jednom od konkursa u Srbiji, ovog puta na 29. Republičkom literarnom konkursu sa međunarodnim učešćem pod nazivom “Svetosavlje i naše doba” za učenike osnovnih i srednjih škola.

Mia Paležević iz Štutgarta, učenica 4. razreda dopunske nastave na srpskom jeziku, u organizaciji Ministarstva prosvete Srbije, osvojila je prvu nagradu u kategoriji osnovnih škola od 1. do 4. razreda.

Presrećna Mia povodom nagrade kaže da malena sluša priče o Svetom Savi.

– Sveti Sava je za mene poseban, jer mislim da on najbolje razume svako dete i zaista verujem da nas sve štiti i voli. Hvala onima koji su izabrali baš moje pismo kao najbolje. To mi puno znači. Ponosna sam i srećna, ali ću nastaviti da se trudim da sledeći put još bolje napišem – kaže Mia.

Uspehu svoje učenice raduje se nastavnica Tatjana Popović, koja je puna reči hvale za Miu.

– Mia je vredna i odgovorna. Voli srpski jezik, voli da piše i rado učestvuje na literarnim konkursima širom Srbije, na kojima je već osvajala nagrade. Ono što izdvaja ovu nagradu je podatak da su u njenoj kategoriji učestvovali radovi iz 26 škola iz Srbije, tri škole iz Republike Srpske i jedan rad iz naše škole. Rame uz rame sa decom iz Srbije i Republike Srpske u konkurenciji više od 90 radova Miin rad proglašen je najboljim. To samo potvrđuje kvalitet njenog sastava. Kao nastavnik, veoma sam ponosna i na nju i na prvu nagradu koju je osvojila. Verujem da će Mia dobiti još mnogo nagrada i doneti radosti sebi, nastavnicima i svojim roditeljima – istakla je nastavnica Tatjana.

Nastavnica Tatjana Popović

Pristiglo 355 radova

Na konkurs “Svetosavlje i naše doba” odazvalo se 130 osnovnih i srednjih škola i obrazovnih ustanova iz Srbije, Republike Srpske, kao i dopunskih škola iz Nemačke, Italije i Francuske. Prispelo je ukupno 355 radova u nekoliko kategorija.

Čestitao i Arno Gujon

Mii je na uspehu čestitao i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

“Iako živi u Štutgartu gde pohađa školu na nemačkom jeziku, Mia je uspela da postane “prvak Srbije” u pisanju literarnih sastava. Pored njenog velikog talenta ovaj rezultat je plod pohađanja dopunske škole srpskog jezika u Nemačkoj u kojoj sa vršnjacima, svake nedelje uči o srpskoj književnosti, istoriji i geografiji. Mia će nas ponovo obradovati svojim lepim sastavima, a mi ćemo kao Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu nastaviti da stvaramo mogućnosti da naša deca u rasejanju uče srpski jezik”, napisao je Gujon na svom Fejsbuk profilu.