Mića napustio Srbiju: Bio sam spona između Tadića i Dačića

0

Preselio se u Francusku: Mića Jovanović

– Ja sam prvi i poslednji put bio u Ministarstvu spoljnih poslova 19. juna 2014, na poziv ministra Dačića. Otišao sam na poziv ministra, zadržao se oko 15 minuta i tom prilikom ga obavestio da izlazim iz članstva Socijalističke partije Srbije. Odmah posle toga, narednih dana, moj sin Boško i ja istupili smo iz SPS-a – kaže Jovanović i u razgovoru za Alo otkriva kakvu je ulogu u prošlosti igrao u SPS-u, ali i na političkoj sceni Srbije.

 

– Posle 5. oktobra 2000. godine, kada je SPS bio u rasulu i nestajao sa političke scene, prihvatio sam 18 istaknutih članova te partije i zaposlio na Univerzitetu “Megatrend”, iako to niko nije tražio od mene. Bili su to moji partijski drugovi, koje sam hteo da zbrinem i zaštitim od dosovske harange. Nabrojaću samo neke od njih: Rajko Unčanin, Mirko Kulić, Živko Kulić, Milivoje Pavlović… Kasnije i Žarko Obradović i Vladan Kutlešić. Bili su tu i neki službenici sa Studentskog trga. Trebalo je stisnuti petlju i to uraditi u to vreme ostrašćenosti novih vlasti. Rizikovao sam i “Megatrend”, a i svoju karijeru – podseća Jovanović i dodaje da je 2008. godine “presudno učestvovao u pregovorima između SPS-a i DS da se napravi koalicija”.

 

– Bio sam spona između Borisa Tadića sa jedne strane i Mrkonjića, Dačića i Žarka Obradovića sa druge strane. Trčao sam između Užičke i “Kolinga”, gde je bio štab SPS-a, sa pomenutim vrhom rukovodstva SPS-a. Koalicija je napravljena, SPS se ponovo vratio u priču i dobio veliki broj ministarstava, predsednika Skupštine… – podseća Jovanović na dane u kojim je kako tvrdi odigrao ključnu ulogu za povezivanje DS-a i SPS-a. U znak zahvalnosti za njegov angažman, tadašnji predsednik Boris Tadić, nagradio ga je kako kaže "izuzetnim predavanjem 20. oktobra 2008. u trajanju od 2 sata i 20 minuta, pred prepunim amfiteatrom na Megatrendu.

 

– Sa suprugom Milicom sam se 8. avgusta preselio u Francusku, u Kan, gde već 15 godina imam drugi dom. Vilu na fotografiji, u kojoj sad živim, lično sam izgradio pre 15 godina – objašnjava Mića Jovanović.

Jovanović tvrdi i da je 2012. "ceo Univerzitet ‘Megatrend’ ", sa 27.000 studenata i blizu 1.000 zaposlenih bio podrška SPS-u na izborima". Podseća da je lično aktivno učestvovao u kampanji, "od Subotice do Surdulice, a preko istočne Srbije", gde je i sam često govorio na skupovima.

Na poslednjim, vanrednim izborima, takođe je ceo “Megatrend” bio podrška SPS-u i Ivici Dačiću.

– Više puta je Jelko Kacin, tadašnji izvestilac EU za Srbiju i Balkan i moj lični prijatelj, na moju inicijativu dolazio u Beograd i smatram da je lično doprineo ulasku SPS-a u Vladu, u trenucima kada je to bilo više nego neizvesno – otkriva Jovanović.

 

Zašto je posle svega napustio socijaliste, objašnjava time što su oni n jemu okrenuli leđa kada mu je bilo najteže:

 

– SPS sam napustio 19. juna, posle kraćeg razgovora sa Ivicom Dačićem, i od tada nemam nikakve kontakte ni sa njim ni sa drugim članovima rukovodstva. Razlog za to bio je potpuno pasivan odnos Dačića i SPS-a prema meni i Univerzitetu “Megatrend” u periodu kada smo teško trpeli zbog najvećeg medijskog linča, koji nas je nepravedno zadesio i trajao punih šest nedelja.

 

Bivši rektor Megatrenda na kraju navodi da, iako je napustio zemlju, taj Univerzitet ostaje u njegovom stoprocentnom vlasništvu, ali i dodaje da "ne namerava da više išta radi u Srbiji".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here