EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Košarkaši Anadolu Efesa prvi su finalisti ovogodišnjeg izdanja Evrolige.

Oni su u prvom polufinalu fajnal fora u Kelnu nadigrali ekipu CSKA iz Moskve rezultatom 89:86 (25:15, 24:22, 22:18, 18:31).

Vasilije Micić je još jednom dokazao zbog čega je ove sezone proglašen za MVP-ja najjačeg klupskog evropskog takmičenja.

Postigao je 25 poena i imao šest asistencija i bio najzaslužniji za veliku prednost Efesa koju je CSKA na kraju umalo dostigao bez Micića na terenu.

Srbin je dobio petu ličnu u završnici kada su “Armejci” bili u naletu i da je meč potrajao još koji minut, ishod bi vrlo verovatno bio drugačiji.

Fantastično je tim Ergina Atamana otvorio utakmicu, a od početka je vrlo razigran bio Vasa Micić.

Brzo ubacio sedam poena, a dve trojke iz levog kornera je postigao Rodrig Buboa i ekspresno je razlika postala dvocifrena.

Uz to, u defanzivi je turski tim potpuno dominirao pod oba obruča, praktično je “gušio” igrače CSKA, a u tom periodu videli smo nekoliko rampi Šanlija i Singltona.

Vasa Micić je krajem prve četvrtine dobio snažan udarac u pleksus, ostao je bez vazduha, previjao se u bolovima pored terena, ali se brzo oporavio.

Došao je sebi i ekspresno ubacio sedam vezanih poena, od čega jednu neverovatnu trojku u stilu Džejmsa Hardena.

Efes je u tom delu susreta imao najviše 16 poena prednosti, a na poluvremenu je bilo +12 – 49:37.

Treća četvrtina počela je neverovatnim potezom Micića. U padu je šutirao za tri poena, bio fauliran i pogodio za 3+1.

Trener CSKA Dimitris Itudis nije mogao da veruje…

To je dodatno dalo krila Efesu čiji su igrači počeli i da se poigravaju, pa smo tako videli nekoliko atraktivnih pogodaka i ubrzo maksimalnih +21.

CSKA se trudio da pronađe energiju i u tome je uspeo, najviše zahvaljujući neverovatnom Vilu Klajburnu koji je preuzeo odgovornost i počeo da igra potpuno sam protiv Efesa.

Malo po malo, uvukla se nervoza u redove Efesa, a Micić je skoro četiri minuta pre kraja stigao do pe ličnih grešaka i tako je izbačen iz meča.

Klajburn je igrao izolacije protiv igrača Efesa koji nisu nikako mogli da ga zaustave i tako se prednost turskog tima istopila do samo jednog poena razlike.

U penal završnici Larkin je pogodio jedno od dva bacanja i na sedam sekundi CSKA je, pri rezultatu 88:86, imao napad posle tajm-auta za pobedu.

Klajburn je uzeo trojku sa sedam metara, promašio je, Larkin uhvatio skok, pogodio jedno od dva slobodnih bacanja i tu je meč bio završen.

Klajburn je bio najefikasniji igrač susreta sa 26 poena i skokova, a na drugoj strani mu je isparirao Micića sa 25 poena i šest asistencija, uz tri skoka.

U pobedničkom taboru Šanli je ubacio 19, Buboa 15, Larkin 11, a Simon 10 poena, dok je u poraženom sastavu Heket imao 17, Lundberg 15, a Šengelija 10 poena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here