commoswikipedia.org/European People's Party
Hristijan Mickoski

Hristijan Mickoski, lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE u razgovoru za Politiku tvrdi da premijer Zoran Zaev nema kapacitet da vodi zemlju, te ocenjuje da su Prespanskim sporazumom i država i makedonski narod mnogo izgubili.

Na godišnjicu sporazuma, Mickoski napominje da njegova stranka nikad nije bila protiv dogovora s Grčkom, ali primećuje da je onaj koji je postigao Zaev mogao da bude bolji.

Kako kaže, prethodno ime bilo je prepreka u evrointegracijama, sada je to deblokirano, kao i put zemlje u NATO, ali, primećuje, sve drugo ide na gore.

– Rekordan broj Makedonaca, više od 500.000 živi na pragu siromaštva, država se enormno zadužuje, kapitalnih investicija nema, stranih direktnih takođe nema, avioni i autobusi puni su mladih ljudi koji odlaze u jednom smeru. Ja tu ne vidim neku korist niti mogućnost da ova nesposobna garnitura uradi nešto pozitivno – nabraja Mickoski, a kad je reč konkretno o Zaevu, kaže najpre da je sve što je rekao slagao, a na vlast je, dodaje, došao bez pobede na izborima.

Pominje i ankete, koje su, kaže, jasne i pokazuju, kako objašnjava, da je građanima “preko glave” Zorana Zaeva.

– Formirao je vladu s hipotekama, a sada dolazi vreme da se plati cena. Svaki dan dokaz je da nije u pitanju nekakva izolovana greška, jedan korumpirani ili nesposobni funkcioner, niti jedan propali projekat. Vidi se da je reč o sistemu rada ili, bolje rečeno, nerada. Kombinacija želje za ličnim bogaćenjem, neznanja, arogancije, rasipništva i nemanja poštovanja ni prema državi ni prema građanima – navodi Mickoski.

Zaključuje da nema dileme oko odlaska Zaeva u opoziciju i povratka VMRO-DPMNE, te da je samo pitanje koliku će štetu napraviti sadašnja garnitura.

Kaže da su se on i njegovi saradnici, a da bi pomogli i počeli da izvlače zemlju “iz blata”, angažovali da dobije u oktobru datum za početak pregovora o članstvu u EU, aludirajući na izjavu šefa diplomatije Nikole Dimitrova da ako ne bude datuma u oktobru odustaju od evrointegracija.

– Ta nesrećna izjava najbolje opisuje rad Zaeva – komentariše Mickoski i poručuje da će njegova zemlja biti deo EU, ali da je jasno da to nije moguće s nesposobnim i korumpiranim političarima “kao što su Zaev i Dimitrov”.

Njihov interes za Makedoniju, kako je rekao, završava se “dodeljivanjem koncesije za marihuanu ili stipendije za studiranje u inostravstvu njihove dece – a za razliku od njih, rešenje koje nudi VMRO-DPMNE, veoma je, tvrdi, jednostavno.

– Ukoliko Makedonija ne dobije datum u oktorbu Zaev i ostali oko njega moraće da odu u političku penziju, a VMRO-DPMNE će doći s novim timom, kompetentnim i poštenim, koji će sprovesti reforme i uvesti zemlju u EU. Jedini gubitak biće ove tri godine u kojima je Zaev doneo život samo svojim bližnjima, a vratio Makedoniju deset godina unazad – zaključio je Mickoski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here