Tanjug
Micotakis i Vučić

“Grčka nije promenila svoj stav u vezi Kosova, ali želi da vidi normalizaciju odnosa Prištine i Beograda i zbog toga podržava dijalog”, istakao je večeras u Beogradu predsednik Vlade Republike Grčke Kirijakos Micotakis.

– Što se tiče Kosova i dijaloga želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Ali mi želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se ostvari jedan pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane, i koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na balkanskom poluostrvu – poručio je on posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Micotakis je kazao da poslednjih meseci nije viđen nikakav napredak i dodao da zna da se Vučić, obavezao i da želi da nastavi dijalog kako bi se pronašlo pravedno rešenje za ovaj problem.

Kada je reč o poseti Beogradu rekao je da je ona radna, bogata u temama, iako je kratka u vremenu.

– Očekujem da se ubrzo održi sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je odložena zbog vanredne situacije u Grčkoj. Vrlo značajna je i predstojeća poseta predsednice Grčke, planirana za početak marta. Ta i ova poseta potvrdiće da su Grčka i Srbija dve zemlje povezane, ne samo geografijom, istorijom, već i verom i zajedničkom vizijom evropske budućnosti našeg regiona – naglasio je Micotakis.

On je istakao da Atina želi da vidi sve prestonice Zapadnog Balkana u EU, ali pre svega Srbiju i Beograd posebno.

Ukazao je da se nada da će u najkraćem roku bti ispunjeni svi potrebni kriterijumi i da se Srbija uključi u evropsku porodicu.

– Tako je nešto je neophodno i hitno potrebno za stabilnost, mir, saradnju i blagostanje u regionu. Grčka zna vrlo dobro, kao i vi, koliko su ozbiljne reforme potrebne za priključenje EU. Poručio bih srpskom narodu da vredi truda izvršiti takve reforme, jer se radi o reformama koje su istorijska investicija pošto vode zemlju ka boljem životu – rekao je Micotakis.

Naglasio je da regionalna saradnja vodi ka razvoju i zato je EU vrlo okrenuta ka priključenju svih zemalja regiona.

– Sve zemlje u našem susedstvu sanjaju zajedničku budućnost – istakao je on.

Micotakis je najavio da će u junu ugostiti, kao predsedavajući Saveta za saradnju jugoistočne Evrope, Vučića i druge lidere u Grčkoj, gde će razgovarati o daljem radu i aktivnostima.

Ponovio je da Grčka od 2013. podržava priključenje Zapadnog Balkana EU.

U Beograd, kaže, doputovao je da podrži bilateralne odnosee dve zemlje, koje su ostavile za sobom teška iskušenja pandemije.

– Srbija je pokazala impozantan privredni razvoj i prošla je relativno blago po pitanu posledica po privredu. I Grčka će pokazati brz razvoj u odnosu na 2021. Imaćemo rast od 8,5 odsto. Očekujemo privrednu saradnju u svim sektorima – rekao je Micotakis.

On je istakao da je potrebno posvetiti se povezivanju u oblasti energetike, kako bi se maksimirala energetske bezbednost.

– Zato želimo da postanemo energetsko čvorište i ponudimo različite mogućnosti diverzifikacije energije. Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće uskoro završena. Grčka će brzo završiti terminal za tečni gas u luci Aleksandropulo. Smatramo da je značajno i povezivanje između Evrope i Afrike po pitanju električne energije – objasnio je on.

Rekao je da je Vučić u pravu kada kaže da postoji još mnogo potencijala za unapređenje trgovinske saradnje dve zemlje i investicije , koje su premašile dve milijarde evra.

– Imamo mnogo potencijala da unapredimo naše privredne odnose. Grčka ostaje jedan od glavnih turističkih odredišta Srba posebno u letnjim mesecima. Želimo da produžimo turističku sezonu kako bi ugostitili Srbe tokom cele godine. Želimo da promovišemo što veću posećenost Srbije, posebno vašim planinama koje predstavljaju destinaciju koja je veoma privlačna mojim sugrađanima. Na leto, nadam se da će proći kriza, očekujem da grčki turizam ostvari veliki skok i privučemo što više turista – rekao je on.

Izrazio je uverenje da će doći još jednom u Beograd, na sednicu Visokog saveta saradnje Srbije i Grčke pre nego što Vučić bude došao u Grčku.

Vučić: Molba da Grčka ne menja podršku teritorijalnom integritetu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom imao veoma dobar, otvoren razgovor i da ga je zamolio da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije.

– Zamolio sam da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije, kao što će Srbija uvek pružati podršku teritorijalnom integritetu Grčke i na kopnu i na moru, u skladu sa međunarodnim javnim standardima. To je bilo i biće politika Srbija u budućnosti – poručio je Vučić.

Vučić je preneo da je sa Micotakisom razgovarao i o evropskom putu Srbije i o regionalnim pitanjima.

– Posebnu zahvalnost iskazujemo grčkoj vladi na podršci koju pruža Srbiji na EU putu, a naročito na poslednjoj Međuvladinoj konferenciji na kojoj je otvoren Klaster 4 – rekao je Vučić.

Naveo je da je Micotakis saslušao poglede Srbije, i čuo šta Srbija misli o regionalnim pitanjima.

– Govorili smo i o svim regionalnim pitanjima, o razgovorima Beograda i Prištine, o situaciji u regionu. Grčka razume poziciju Srbije, što je za nas veoma važno. Rekao sam da mi ne želimo zamrznute konflikte, već želimo rešenja, koja moraju da budu kompromisna, a ne nametnuta Srbiji – poručio je Vučić.

Predsednik Srbije poželeo je toplu dobrodošlicu visokom gostu iz Atine, dodajući da građani Srbije u grčkom narodu vidi iskrene i velike prijatelje, te da nije lako opisati kolika je ljubav našeg naroda prema grčkoj državi i narodu Grčke.

On je zahvalio Micotakisu na dobroj saradnji, izrazivši uverenje da će se ta saradnja nastaviti i kroz Visoki savet za saradnju, koji je 2019. godine doneo neke važne zaključke i odluke.

Vučić je ukazao i da trgovinska razmena Srbije i Grčke, uprkos problemima, nastavlja da raste, i rasla je, kaže, svih godina, osim 2019.

Izneo je podatak da je prošle godine zabeležena razmena vredna 636 miliona evra, uveren da u narednom periodu može da dostigne i milijardu evra.

Dodao je da postoji orgoman prostor za razmenu u oblasti usluga, uz primedbu da veliki broj turista iz Srbije odlazi u Grčku leti, a da Srbija želi da privuče grčke turiste.

Najavio je i da će uskoro predsednica Grčke doći u posetu Srbiji.

– Verujem da možemo da obezbedimo još značajniji dolazak grčkih investitora u Srbiju, kao što verujem da u bliskoj budućnosti može da dođe i do značajnoj odlaska srpskih investitora u Grčku – rekao je Vučić.

Ponovio je da je razgovor sa Micotakisom bio veoma dobar, otvoren i prijateljski.

– Još jednom hvala Micotakisu na poseti, a razgovore ćemo nastaviti večeras o bilateralnim odnosima, situaciji u region i svetu, te učcvršćivanju bratskih i prijateljskih odnosa – rekao je Vučić.

 

2 COMMENTS

  1. sto je ovaj dosao? da pritisne srbiju, a kao prijatelj? Pa i mi zelimo da vidimo napredak u razgovorima kiparskih turaka i grka koji traje evo sedmu deceniju..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here