Migranti loše plaćeni

0

Sandra Frauenberger

Kako je pokazao aktuelni Integracioni monitor, tačno 49 posto stanovnika Beča je rođeno u inostranstvu ili je to slučaj sa jednim roditeljem. Istraživanje, urađeno po nalogu grada, predstavila je ministarka za integraciju grada Beča Sandra Frauenberger.

 

Podaci su pokazali da 31 procenat Bečlija migrantskog porekla pripada prvoj generaciji i rođen je u inostranstvu, migranata takozvane druge generacije je 18 procenata, dok 23 procenta stanovnika glavnog grada Austrije ima strani pasoš.

Kada je reč o obrazovanju, situacija se smatra pozitivnom. Više od polovine pridošlica pristiglih od sredine devedesetih godina ima završenu maturu. Međutim i pored ovakvih podataka, ove osobe imaju često poteškoća da nađu posao koji odgovara njihovom nivou obrazovanja. Trećina osoba sa završenom srednjom ili višom školom radi pomoćne poslove koji su loše plaćeni.

Grad se zato založio za više priznavanja i vrednovanja kvalifikacija stečenih pre dolaska u Austriju.

 

Bez prava glasa

Ministarka Frauenberger je takođe ocenila da je problem biračko pravo, jer 24 procenta svih Bečlija ne može da glasa zbog stranog državljanstva.

"Ovaj udeo stalno raste ", istakla je Frauenberger založivši se da se na pokrajinskom nivou pruži mogućnost demokratske participacije.

Promena biračkog prava za predstojeće bečke izbore za osobe koje nemaju austrijski pasoš podrazumeva prethodne promene na saveznom nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here