Pexels
Ilustracija

Tokom poslednje dve decenije, migracija u Australiju se “pomerila“ iz Velike Britanije na azijske zemlje. Indija, Nepal, Kina, Vijetnam i Filipini su u prvih pet najčešćih zemalja rođenja migranata u Australiji između 2016/2021.

Međutim, poziv Australiji da usvoji raznovrsnije državne praznike naišao je na različite reakcije migrantskih zajednica, s tim da je namera da se promoviše multikulturalizam jednostrano pozdravljena.

Prema rečima Osmonda Čija, istraživač u istraživačkom centru PerCapita, velike kulturne proslave, kao što su Divali i kineska (lunarna) Nova godina, koje proslavljaju neke od najvećih migrantskih zajednica u Australiji, trebalo bi da postanu zvanični državni praznici.

– Australija je multikulturalna zemlja koja je često prilično monokulturna u svojim institucijama, i to je slika koja se projektuje u širem regionu. Imajući državne praznike koji pravilno odražavaju multikulturalnu strukturu, dovode se u pitanje predubeđenja o Australiji kao zapadnoj kolonijalnoj ispostavi na rubu Azije – ocena je Čija.

Divali, ili Dipavali, poznat i kao Festival svetlosti, slave različite zajednice indijskog potkontinenta. Slavi se svetlost koja prevazilazi tamu i karakteristike u hinduizmu, nevarskom budizmu, džainizmu i sikizmu.

– Svaka zemlja bi tražila da njihova proslava Nove godine ili festival bude praznik, a onda biste otkrili da je ceo kalendar pun praznika, što nije prikladno za Ozi ekonomiju – istakao je Advin Taun, službenik za odnose s javnošću iz Kineskih udruženja Viktorije.

Umesto državnog praznika, Taun smatra da bi država trebalo da promoviše odnose Australije i Kine na datum koji je relevantniji za obe zemlje.

Iako ne bi podržao državni praznik, Taun smatra da je dobra ideja promovisati kinesku kulturu i raznolikost.

– Tokom nedelje kineske Nove godine, Gradsko veće Melburna moglo bi da obezbedi 20 odsto popusta na gostoprimstvo i troškove hrane – istakao je Taun i dodao da je to njegovo lično mišljenje, a ne udruženja.

Australija trenutno slavi sedam državnih praznika koji su priznati u svakoj od osam država i teritorija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here