pixabay.com
Bosna i Hercegovina

Eskalacija migrantske krize na granici Belorusije i Poljske mogla bi da izazove novi migrantski talas prema BiH, tvrde dobro obavešteni izvori našeg lista iz bezbednosnih krugova u Sarajevu. Ističu da je situacija s migrantima u ovoj zemlji u proteklih nekoliko meseci dovedena pod potpunu kontrolu, ali da će izvesni novi talas sigurno stvoriti i nove probleme.

U mestu Lipa kod Bosanskog Petrovca je otvoren renovirani kamp za migrante. Na toj lokaciji biće moguće smestiti oko 1.500 osoba i uslovi za njihov boravak biće dosta bolji nego do sada. Srbi povratnici iz tih krajeva proteklih meseci žestoko su negodovali zbog toga, ali njihov glas nadležni u Sarajevu nisu čuli. Predsednik Opštinskog veća u Bosanskom Petrovcu Nemanja Davidović kaže da su tamošnji Srbi zabrinuti jer ne žele zadržavanje migranata na prostoru njihove opštine.

– Podržavamo pomoć migrantima u njihovoj tranzitnoj ruti, ali nikako da se zadržavaju – rekao je Davidović.

Delegat iz srpskih redova u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta ocenjuje da otvaranje kampa Lipa govori da je pojedinim zvaničnicima u BiH stalo da migranti ostanu. On dodaje da raspolaže nezvaničnim informacijama da bi migrantski kampovi trebalo da budu otvoreni i u Livanjskom kantonu gde takođe živi dosta Srba povratnika.

– Ponovno otvaranja kampa Lipa jasno govori da je pojedinim zvaničnicima BiH stalo da oni tu i ostanu. Da nije tako, pomerili bismo se s mrtve tačke za godinu i po koliko tamo borave. U kampu su za kratko vreme dobili struju, vodu, internet, sve na srpskoj zemlji gde je kamp i napravljen. Dobili su sve ono na šta mnogi Srbi još čekaju – rekao je Broćeta.

I ranije se moglo čuti da migranti na prostoru FBiH imaju bolje uslove nego Srbi povratnici. Da bi se stvari mogle dodatno zakomplikovati svedoče i poruke s konferencije o migrantskoj krizi u četvrtak u Sarajevu.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija tamo je poručio da BiH neće biti spavaća soba za migrante, ali čini se da ta poruka neće naići na ozbiljniji odjek u EU s obzirom na to da je komesar za proširenje Oliver Varhelji odgovorio da vrata Unije neće biti otvorena za ilegalne migrante. Ipak, dodao je da je Brisel spreman da politički i finansijski pomogne zemljama zapadnog Balkana.

– U prevodu, Evropa diže zidove, a nama gradi kampove za migrante. To je suština njihove pomoći. Pomalo licemerno – kaže izvor Vesti iz bezbednosnih struktura.

Prema podacima, u BiH trenutno boravi oko 2.500 migranta što je dosta manji broj u odnosu na 2020. ili 2019.

Nema konsenzusa

Ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić otkrio je da je u BiH od 2018. otkriveno 84.000 nezakonitih migranata. On smatra da se zemlja suočava s nepostojanjem političkog konsenzusa i efikasne koordinacije u oblasti upravljanja migracijama.

– U veoma kratkom vremenu svi se možemo naći u sličnoj situaciji kao i pre, odnosno onoj koja je trenutno na granici Belorusije i Poljske – tvrdi Cikotić.