EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Kaže naš narod “bolest ne bira”. Ni mesto, ni vreme. To dobro zna Siniša Mihajlović, nekadašnji proslavljeni fudbaler, danas učitelj na klupi Bolonje. Posle dve i po godine, vratila se bolest koja ga je onomad iznenada napala. Tiho, bez najave, kao i prošli put.

Taman kada se iskusni stručnjak opustio, radovao vremenu provedenom sa unukom Violante, leukemija je još jednom zakucala na njegova vrata i poremetila porodicu Mihajlović. Siniša će ponovo biti hospitalizovan. Još jednom će pokušati da se obračuna sa opakom bolešću.

– Kao i uvek, igram otvoreno. Poslednjih godina radim duboke analize posle bolesti, ali posle poslednjih, nažalost, pojavili su se alarmi da postoji rizik od povratka bolesti. Moraću da odsustvujem i biću hospitalizovan. Za razliku od pre dve i po godine, sada znam šta treba da radim, nadam se da je u pitanju kratko vreme, ali ću svakako morati da preskočim neke utakmice. Ovoga puta, da upotrebim fudbalski izraz, neću uklizati u protivnika, ali ću igrati unapred. Ova bolest je veoma hrabra, kada se vratila da se suoči sa protivnikom kao što sam ja. Ovo je put mog života. Ponekad naiđete na iznenadne rupe, možete da padnete, ali morate da smognete snage da ustanete – poručio je Mihajlović, kada je obelodanio da se leukemija vratila.

U julu 2019. Mihajlović je otkrio da mu je dijagnostikovana opasna bolest. Posle tri serije hemoterapije, presađena mu je koštana srž i u potpunosti se oporavio. Morao je na redovne kontrole. Uprkos tome, tokom meča sa Salernitanom 26. februara, osetio je prve znake nevolje. Navodno, tokom susreta mu nije bilo dobro, ali je pregurao i utakmicu protiv Torina, posle koje je morao da se obrati za lekarsku pomoć.

Po pisanjima italijanskih medija, trener Bolonje je imao i hiruršku intervenciju krajem februara, koja nije bila nimalo naivna, ali, umesto da po proceduri ostane nedelju dana u bolnici, on je napustio posle svega nekoliko sati od intervencije. Sutradan je već bio na treningu, a koji dan kasnije, vodio je ekipu protiv Fjorentine, uz poruku da je on profesionalac.

I ne samo to, Siniša je i veliki borac. Dokazao je to nebrojeno puta do sada, između ostalog i 2019, kada se hrabro suprotstavio leukemiji. Tada je pobedio. Svi verujemo da će isti ishod biti i sada. Svim srcem uz Sinišu. Do novog trijumfa van terena.

Navijači Borova, Vojvodine, Crvene zvezde, Rome, Sampdorije, Lacija i Intera, ekipa čiji je dres Mihajlović nosio, nadaju se još jednom preciznom slobodnjaku, onom po kome je trener Bolonje bio prepoznatljiv tokom karijere. Koliko je bio superioran, govori podatak da su on i Đuzepe Sinjori jedini postigli po tri pogotka posle prekida, na jednoj utakmici u Seriji A. Uz to, trener Bolonje sa Andreom Pirlom drži rekord po broju slobodnjaka u italijanskom šampionatu (28). Neka svim rekordima bude dodat još jedan – da Siniša što pre pobedi leukemiju…